Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Dombrovskis: Visi priekšdarbi valdības izveidošanai ir pabeigti

© F64

Visi priekšdarbi valdības izveidošanai ir pabeigti, to šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība"), kurš uzņēmies nākamās valdības veidošanu.

Dombrovskis norādīja, ka ar koalīcijas partneriem pamatā ir panākta vienošanās par valdības deklarāciju un sadarbības līgumu, kā arī par ministru amatu kandidātiem. Dombrovskis atzina, ka ar koalīcijas partneru - Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) - piedāvātajiem ministru amatu kandidātiem kopumā ir apmierināts.

"Ja viss virzīsies atbilstoši plānam, 3.novembrī varēs apstiprināt valdību," sacīja Dombrovskis.

Premjers apstiprināja, ka ar ZZS ir panākta vienošanās, ka veselības jomas pamatfunkciju veikšanai izdevumi tiks saglabāti šī gada līmenī.

Dombrovskis šodien Zatleram iesniedzis sagatavoto valdības deklarācijas projektu un informējis par valdības veidošanas gaitu. Pēc Dombrovska teiktā, Zatlers kopumā to vērtē pozitīvi, bet pārējais esot Valsts prezidenta kompetencē.

Kā ziņots, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) šodien pēc valdes sēdes pauda piekrišanu apvienības "Vienotība" piedāvātajam pārraugāmo nozaru sadalījumam Dombrovska valdībā un nosauca savus ministru amatu kandidātus.

Ja Valsts prezidents Valdis Zatlers kā premjera amata kandidātu nominēs Dombrovski, apvienoto Vides un reģionālās attīstības ministriju varētu vadīt pašreizējais vides ministrs Raimonds Vējonis, bet Zemkopības ministriju turpinās vadīt Jānis Dūklavs.

Satiksmes ministra amatam tiks virzīts līdzšinējais labklājības ministrs Uldis Augulis, izglītības ministra amatam - Rolands Broks, labklājības ministra amatam - Labklājības ministrijas Komunikāciju nodaļas vadītāja Ilona Jurševska, bet veselības ministra amatam - Liepājas slimnīcas vadītājs Juris Bārzdiņš.

Jaunās koalīcijas topošajā valdībā, ko veidos "Vienotība" un ZZS, pēc patlaban spēkā esošā modeļa ZZS tiks atvēlētas sešas, bet "Vienotības" pārziņā būs septiņas ministrijas.

ZZS jaunajā valdībā iegūs zemkopības, apvienotās vides un reģionālās attīstības, izglītības un zinātnes, labklājības, satiksmes un veselības ministra amatus. Savukārt "Vienotībai" būs finanšu, ārlietu, ekonomikas, aizsardzības, kultūras, iekšlietu un tieslietu ministra amati.

Apvienība "Vienotība" finanšu ministra amatam virzīs bijušo "SEB bankas" ekonomistu Andri Vilku, bet ekonomikas ministra amatam - jau esošo ministru Arti Kamparu (JL).

Ārlietu ministra amatam "Vienotība" virzīs "Pilsoniskās savienības" (PS) līderi Ģirtu Valdi Kristovski, bet aizsardzības ministra amatam - bijušo ārlietu ministru Arti Pabriku (SCP). Uz tieslietu ministra amatu pretendēs Aigars Štokenbergs (SCP).

Iekšlietu ministra amatam tiks virzīta esošā ministre Linda Mūrniece (JL), savukārt uz kultūras ministra posteni pretendēs Sarmīte Ēlerte (PS).

Pabriks varētu ieņemt arī Ministru prezidenta biedra amatu Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā sagatavošanai.

"Vienotība" iegūs arī Saeimas priekšsēdētāja amatu, kuru varētu ieņemt partijas "Jaunais laiks" līdere Solvita Āboltiņa.

Kā ziņots, "Vienotība" un ZZS jau iepriekš vienojās, ka tiks likvidēta Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija, kuras galvenās funkcijas pārņems Vides ministrija. Līdz ar to paliks 13 ministrijas.

LETA jau ziņoja, ka pirmdien pēc "Vienotības" partijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP) ultimāta pretēji iepriekš solītajam tika nolemts koalīcijā neņemt nacionālo apvienību "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un koalīciju veidot tikai no divām partijām - "Vienotības" un ZZS, kurām jaunajā Saeimā kopā būs 55 deputātu mandāti. Pirms kāda laika tika pārtrauktas sarunas arī ar apvienību "Saskaņas centrs", kas nepiekrita "Vienotības" izvirzītajiem sadarbības nosacījumiem.