Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Bažas par neatļautiem Tele2 veiktajiem testiem

"Saistībā ar publiskajā telpā izskanējušo informāciju, ka SIA „TELE2” veicis ceturtās paaudzes (4G) mobilā interneta testus Liepājā un Daugavpilī, no Tele2 ir pieprasīts detalizēts skaidrojums par šo testu (ja tādi veikti) atbilstību izsniegto radiofrekvences piešķīruma lietošanas atļauju nosacījumiem. Par to vai ir pārkāpti atļaujas nosacījumi tiks lemts pēc skaidrojuma saņemšanas," portālam nra.lv stāsta Elektronisko sakaru direkcijas (ESD) pārstāve Laura Dabare.

ESD skaidro, lai varētu lietot radioiekārtu ir jābūt saņemtai attiecīgai radiofrekvences piešķīruma lietošanas atļaujai (atbilstoši priekšnosacījumiem), to atļauts lietot nepārkāpjot atļaujā noteiktos nosacījumus, kā arī tās lietošanai jābūt atbilstošai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas spektra lietošanas tiesībās noteiktajiem nosacījumiem (pēdējais attiecas tikai uz sakaru komersantiem).Tomēr, dažādu radiosakaru tīkla parametru testēšana var notikt arī jau izsniegtās radiofrekvences piešķīruma lietošanas atļaujas ietvaros, protams, nepārkāpjot tajā noteiktos nosacījumus.

"Šobrīd Tele2 ir izsniegtas radiofrekvences piešķīruma lietošanas atļaujas publiskā mobilo radiosakaru tīkla bāzes staciju lietošanai vairākos frekvenču diapazonos, kuri, atbilstoši nacionālajam frekvenču plānam, paredzēti dažādu veidu mobilajām radiosakaru sistēmām," precizē ESD pārstāve.

Savukārt Tele2 taisnojas, ka nav pārkāpis atļaujas nosacījumus, jo 4G testus veikuši uzņēmuma rīcībā esošo frekvenču joslās un to lietošanas atļauju ietvaros.

"Skaidrojot detalizētāk, Tele2 piešķirtajās radiofrekvenču joslās ir atļauta IMT-2000 atbilstošo sistēmu, tajā skaitā LTE jeb 4G, darbība. To paredz spēkā esošais Nacionālais Frekvenču Plāns. Saskaņā ar Starptautisko telekomunikāciju apvienības (ITU) klasifikāciju Long Term Evolution (LTE) jeb 4G (3GPP Rel.8) ir piederīga IMT-2000 standartu saimei (ITU-R M.1457-9 lēmums)," nra.lv stāsta Tele2 tehniskais direktora Ervīns Kampāns.

Viņš uzsver, ka uzņēmums godprātīgi esot izmantojis iegādātās frekvences, un 4G testi veikti Tele2 pieejamajās frekvencēs ar tehnoloģiju, kuru izmantot ir atļauts saskaņā ar Nacionālo Frekvenču Plānu. "Tie bija mūsu iekšējie īstermiņa testi, lai pierādītu tīkla aparatūras tehniskās iespējas. Mēs neesam komerciāli piedāvājuši 4G iespējas," piebilst E. Kampāns.