Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Vai Latvija ir gatava vērienīgajai izstādei "Expo 2020"?

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Latvija būs viena no pirmajām valstīm, kas būs gatava starptautiskajai izstādei "Expo 2020 Dubai" jau 1.oktobrī, uzsvēra Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecības Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) vadītāja Inga Ulmane.

Viņa atzina, ka Latvijas "Expo 2020 Dubai" komandai nācās sastapties ar vairākiem izaicinājumiem, kas bija cieši saistīti ar Covid-19 straujo izplatību pasaulē.

"Latvijas komandai bijis daudz izaicinājumu jau kopš projekta sākuma, kad 2019.gada nogalē Ekonomikas ministrija parakstīja līgumu ar LIAA par Latvijas dalības realizāciju "Expo 2020". Starp lielākajiem varu minēt striktos Covid-19 ierobežojumus un noteikumus, kas nepārtraukti mainījās, neskaitāmas drošības pārbaudes un pat smilšu vētru testa rīkošanas laikā, tāpat bija daudz saspringtu mirkļu arī būvniecības komandai - uzņēmumu apvienībai "Soil". Ņemot vērā ierobežoto laiku projekta realizācijai un saspringto darba vidi, tomēr būsim vieni no pirmajiem, kas būs gatavi atklāšanai 1.oktobrī," sacīja Ulmane.

Oficiālā izstādes ceremonija gan gaidāma tikai 30.oktobrī.

"Esmu pārliecināta, ka mūsu paviljons un komanda ir gatavi oficālajai "Expo 2020" atklāšanai. Latvijas paviljons 25.septembrī izmantoja iespēju piedalīties eksperimentālā testa atklāšanas pasākumā, kur "Expo 2020" testa režīmā apmeklēja ap 40 000 apmeklētāju. Tās bija īstas ugunskristības, taču tās tika izturētas godam, lai tagad godpilnā gatavībā startētu "Expo 2020" un pārstāvētu Latviju AAE turpmākos sešus mēnešus," sacīja Ulmane.

Viņa uzsvēra, ka Latvijas paviljona komanda ir gatava uzņemt jebkuru apmeklētāju - gan topošos studentus, gan sadarbības partnerus Latvijas uzņēmējiem un potenciālos investorus, kā arī tos, kas mūsu valsti pagaidām nav iepazinuši. "Iepazīstināsim arī ar studiju iespējām, informēsim par Latvijas uzņēmēju sasniegumiem, piedāvājot dažādas sadarbības medicīnas, būvniecības, tehnoloģiju un pārtikas nozarēs," solīja Ulmane.

LIAA pārstāve pauda gandarījumu par atsauksmēm no sadarbības partneriem. "Patīkami pārsteidza "Expo 2020" sadarbības partneri, kuri zināja ne tikai par Latviju, bet arī par Latvijas uzņēmēju produktiem un risinājumiem, tai skaitā tiem, kuri būs eksponēti Latvijas paviljona Biznesa stāvā. Latvijas uzņēmēji izrāda ļoti lielu interesi un turpmāko sešu mēnešu laikā daudzi piedalīsies tirdzniecības misijās un piedāvās savus produktus un risinājumus visai pasaulei," klāstīja Ulmane.

Jau vēstīts, ka starptautiskā izstāde "Expo 2020 Dubai" Dubaijā sākotnēji bija plānota no 2020.gada 20.oktobra līdz 2021.gada 10.aprīlim, taču Covid-19 izplatības dēļ izstādes norise pārcelta uz laika periodu no 2021.gada 1.oktobra līdz 2022.gada 31.martam.

Pagājušā gada oktobrī AAE vēstniece Latvijā Hanāna Halfāna Ubaidu Alī Almadhanī un Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks, Latvijas oficiālais pilnvarotais pārstāvis izstādē "Expo 2020 Dubai" Raimonds Aļeksejenko parakstīja līgumu par paviljona īri Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē "Expo 2020 Dubai".

Noslēgtais īres līgums paredz, ka Latvija izstādē piedalīsies, izmantojot jau iepriekš izbūvētu paviljonu, kas tiks iekārtots atbilstoši izstādes tematikai, kurā tiks izvietotas Latvijas ekspozīcijas un organizēti biznesa un kultūras pasākumi.

Iepriekš valdība lēma Latvijas dalībai "Expo 2020" no valsts budžeta atvēlēt 4,4 miljonus eiro. Tomēr vēlāk, lemjot lauzt līgumu ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru par valsts dalības rīkošanu izstādē, tika rasts risinājums, kas paredz, ka Latvija paviljonu īrēs no AAE. Tādējādi Latvijas izmaksas dalībai "Expo 2020" saruka līdz 1,4 miljoniem eiro.