Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

ZZS vēlas panākt nodokļu prognozes garantēšanu pašvaldībām 100% apmērā

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) sarunās par nākamā gada budžetu vēlas panākt, ka valsts garantē pašvaldībām nodokļu ieņēmumus 100% apmērā no Finanšu ministrijas (FM) prognozētajiem ieņēmumiem, šodien žurnālistiem atzina ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Patlaban valsts gatava garantēt pašvaldībām 92% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa prognozētajiem ieņēmumiem, kas, pēc Brigmaņa teiktā, esot diskutabls jautājums. "Pašvaldību situācija ir neapskaužama. Tās ir gatavas nest kopējo atbildības nastu budžeta konsolidācijas laikā, bet par šo lietu vēl jādiskutē. Būs grūtas sarunas ar FM," norādīja ZZS pārstāvis.

Brigmanis stāstīja, ka koalīcija ir panākta vienošanās par 2011.gada budžeta virzīšanu uz priekšu, proti, tas ir jāpieņem līdz 20.decembrim. Tomēr pagaidām notiek diskusijas par nodokļu ieņēmumu prognozes garantēšanu. Viņš gan piebilda, ka ZZS nekādas "sarkanās līnijas" šajā lietā neievelkot, jo viss esot "procesā - sarunu un diskusiju jautājums".

Politiķis gan neizslēdza iespēju, ka atsevišķi ZZS frakcijas deputāti varētu Saeimā nākt ar saviem priekšlikumiem par nākamā gada budžetu arī šajā pašvaldību jautājumā, tomēr pauda cerību, ka frakcija varēs vienoties. Brigmanis arī norādīja, ka ZZS neplānojot savus priekšlikumus "dabūt cauri" ar opozīcijas deputātu atbalstu.

LETA jau ziņoja, ka nedēļas nogalē pēc septiņu stundu ilgām sarunām valdību veidojošā koalīcija panāca vienošanos par veicamajiem nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas pasākumiem.

Vienošanās paredz, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme nākamgad tiek samazināta līdz 25%, neapliekamais minimums palielināts līdz 45 latiem, atvieglojums par apgādībā esošajiem tiks palielināts līdz 70 latiem, bet sociālo apdrošināšanu iemaksu likme tiks palielināta līdz 35,09% (pašlaik tā ir 33,09%), šo palielinājumu paredzot veikt uz darba ņēmēju iemaksām.

Panākta vienošanās, ka pašvaldības nākamgad saņems 82% no IIN, bet valsts budžetā tiks ieskaitīti 18%.

Panākta vienošanās arī par minimālās algas palielināšanu līdz 200 latiem līdzšinējo 180 latu vietā.

"Vienotības" un ZZS veidotais Ministru kabinets iepriekš arī panāca vienošanos par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikmes palielināšanu līdz 22% un nekustamā īpašuma nodokļa likmes dzīvojamām platībām dubultošanu.

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") informēja, ka palielināta tiks arī samazinātā PVN likme - no 10% uz 12%, savukārt elektrības patēriņam mājsaimniecībās vairs netiks piemērota samazinātā PVN likme, bet gan pamatlikme.

Dubultojot nodokļa likmi mājokļiem, nolemts saglabāt patlaban esošo 25% pieauguma ierobežojumu nodoklim par zemi. Nodoklis mājokļiem patlaban ir atkarīgs no tā kadastrālās vērtības un tiek piemērots 0,1%, 0,2% un 0,3%. Sekojoši, palielinot nodokli, jaunās likmes būs 0,2%, 0,4% un 0,6% no kadastrālās vērtības.