Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Paiders atzinīgi novērē Latvijas Žurnālistu asociācijas dibināšanu

Latvijas Žurnālistu savienības (LŽS) valdes priekšsēdētājs Juris Paiders uzskata, ka Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) nodibināšana ir pozitīvs solis, un viņš cer, ka valdes priekšsēdētāja Anda Rožukalne spēs saglabās objektivitāti, īstenojot organizācijas izvirzītos mērķus.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Paiders, jaunās biedrības izvirzītajos mērķos esot minētas svarīgas lietas, kas skar žurnālistikas nozari Latvijā. "Izvirzītie mērķi ir iespaidīgi, bet par biedrību varēsim spriest pēc tā, cik efektīvi LŽA spēs realizēt savas labās ieceres."

Viņš arī norāda, ka sarežģītākais jautājums būs par žurnālistikas profesionālajiem standartiem. Risinot šo jautājumu, LŽS saskārās ar industrijas iebildēm par jauno žurnālistu izglītības līmeni, bet augstskolas savukārt, veidojot mācību programmas, vēlējās izmantot pēc iespējas lētākus resursus.

"Galvenais patlaban ir tas, vai, risinot šīs problēmas, valdes priekšsēdētāja, kura ir arī augstskolas studiju programmas vadītāja, spēs saglabāt neatkarību un objektivitāti, kad tiks risināts jautājums, piemēram, par viņas programmas absolventu profesionālo kvalitāti," stāsta Paiders.

Kā ziņots, vakar, 24.novembrī, tika nodibināta biedrība LŽA, par kuras valdes priekšsēdētāju ievēlēta Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmas "Žurnālistika" vadītāja Anda Rožukalne.

Organizācijas valdē ievēlēts ziņu aģentūras LETA galvenais redaktors Pēteris Zirnis, žurnāla "Ir" pārstāve Sanita Jemberga, raidījuma "Nekā personīga" producente Arta Ģiga, Latvijas Radio žurnāliste Dace Krejere, žurnāliste Māra Miķelsone un laikraksta "Neatkarīgās Tukuma Ziņas" galvenā redaktore Ivonna Plaude.

LŽA mērķi ir aizstāvēt vārda un preses brīvību, uzlabot žurnālistu profesionālo vidi, veicināt diskusiju par profesionālajām un ētikas problēmām, aizstāvēt žurnālistu profesionālās, ekonomiskās un sociālās tiesības, kā arī uzlabot un attīstīt masu mediju likumdošanu.

Asociācija arī plāno sekmēt biedru profesionālo apmācību un žurnālistu mūžizglītību, sadarboties ar citām Latvijas un starptautiskām žurnālistu un mediju industrijas intereses pārstāvošām organizācijām.

Ģiga organizācijas dibināšanas pasākumā stāstīja, ka doma radīt biedrību radās, protestējot pret drošības dienestu rīcību Latvijas Televīzijas žurnālistes Ilzes Naglas kratīšanas lietā un pieprasot izmaiņas likumdošanā.

Viņa uzsvēra, ka jaunizveidotā organizācija noteikti nebūs pretnostatījums LŽS.

Edīte Arāja Nozare.lv