Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Antiglobālisti piketē ar antisemītiskiem saukļiem

Biedrības "Antiglobālisti" ceturtdienas pēcpusdienā rīkotais pikets pie Saeimas pulcējis aptuveni 30 cilvēku, un tajā vērojama antisemītiska noskaņa, par ko liecina akcijas dalībnieku plakāti.

Aģentūra BNS novēroja, ka uz plakātiem rakstīti dažādi saukļi, piemēram, "LTV1 žurnālistiem jārunā latviešu, bet ne Miroslāva Kodisa valodā - ar ebreju akcentu", "2011.gads bez Latvijas himnas - Kļockina-TV špionistu diversija pret latviešiem! Nē!-latviešu zombēšanai". Kāds vīrs arī tur transparentu, uz kura attēlots ebreju identitātes simbols - Dāvida zvaigzne - un rakstīts "Murderers in USA" ("Slepkavas ASV"), un tālāk minēti vairāku ASV bijušo prezidentu un politiķu vārdi.

Vienu no antisemītiskajiem plakātiem tur arī aktīvists Uldis Freimanis, kurš vasarā gribēja rīkot gājienu par godu Vācijas karaspēka ienākšanai Rīgā. Savukārt pie Saeimas galvenās ēkas kāpnēm ar zeltītu pareizticīgo ikonu rokās, divu policistu uzraudzīta, vientuļi klusējot, stāv arī pazīstamā aktīviste Līga Dimitere, kura jau iepriekš piedalījusies dažādās skandalozās akcijās.

Kāds vīrs "Antiglobālistu" krekliņā klātesošajiem dala nelielas lapiņas, kurās rakstīts "Patiesība par holokaustu" un norādīta kādas interneta vietnes adrese. Piketa dalībnieku vidū manāms arī "Antiglobālistu" vadītājs Andris Orols, ik pa laikam aktīvisti uzstājas arī ar uzrunām pa megafonu.

Notiekošo pie Saeimas ēkas uzrauga aptuveni 50 policistu.

Jau vēstīts, ka biedrība "Antiglobālisti" ceturtdien pēcpusdienā pie Saeimas rīko protesta akciju, lai protestētu pret Latvijas iedzīvotāju naudas noguldīšanu ārvalstu bankās. Biedrības vadītājs Andris Orols internetā ievietotajā videorullītī iepriekš aicina iedzīvotājus slēgt savus kontus citās bankās, bet atvērt kontu vienīgajā pašlaik vēl palikušajā valsts bankā - "Hipotēku un zemes bankā".

Likumsargi šajā dienā solīja pievērst pastiprinātu uzmanību drošībai šī pasākuma norises laikā, aģentūru BNS informēja policijā. Arī Drošības policijas (DP) pārstāve Kristīne Apse-Krūmiņa aģentūrai BNS pavēstīja, ka 13.janvāris un šis pasākums būs pastiprinātā DP redzeslokā.

Rīgas pilsētas izpilddirektora pārstāvis Uģis Vidauskis aģentūrai BNS pauda, ka pašvaldības rīcībā nav informācijas par iemesliem, kas liegtu šo pasākumu - tā norisei nelabvēlīgas ziņas nav sniegušas ne Valsts policija vai Drošības policija, ne citas drošības institūcijas, kas piedalās pieteikto publisko pasākumu izvērtēšanā.

Kopumā biedrība "Antiglobālisti" iecerējusi vairāku akciju sēriju, kuras mērķis esot atgūt iedzīvotājiem nolaupīto naudu. Krīze smagi skārusi Latviju, jo iedzīvotāju, valsts uzņēmumu nauda ir izvietota ne tikai valsts bankā, bet arī privātās un ārvalstu bankās, proti, valsts bankā, pēc Orola teiktā, izvietoti 4% naudas, bet ārvalstu bankās - 96%. Tostarp gandrīz visas novadu pašvaldības savus kontus izvietojušas ārvalstu bankās. Savukārt biedrība vēlas panākt proporcionāli pretēju situāciju esošajai.

Biedrība nosūtījusi vēstules Saeimas deputātiem, kurās uzdevusi jautājumus - "vai ir plānots visu līmeņu pensiju naudu, valsts uzņēmumu un pašvaldību kontus izvietot tikai un vienīgi valsts bankā? Ja jā, tad kad? Ja nē, tad kāpēc nē". Biedrība arī interesējusies par katra deputāta konkrētu attieksmi pret šo tēmu. Atbildi biedrība saņēmusi tikai no apvienības "Par labu Latviju". Tāpēc biedrība pieteikusi mītiņu, kurā vēlas uzzināt no deputātiem atbildes uz šiem jautājumiem.

Mītiņā bija pieteikti 50 cilvēki.

Ziņots arī, ka 2009.gada 13.janvāra vēlā pēcpusdienā Doma laukumā noritēja opozīcijas partijas "Sabiedrība citai politikai" pieteikta protesta akcija, kurā dalību bija pieteikušas vairāk nekā 20 sabiedriskās organizācijas un partijas, kopumā pulcējot aptuveni 10 tūkstošus iedzīvotāju.

Lai arī mītiņš noritēja bez lieliem starpgadījumiem un incidentiem, pēc tā beigām apmēram tūkstotis demonstrantu devās uz Saeimas namu, kur daudzi izsita parlamenta ēkai stiklus, demolēja likumsargu automašīnas un apmētāja kārtības sargus ar dažādiem priekšmetiem, tostarp bruģi, pudelēm un citām drazām. Cieta policijas transports, kā arī vairākas ēkas un veikali Vecrīgā. Traumas guva gan policisti un karavīri, gan grautiņa dalībnieki.