Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Katrā reģionā izveidos nelielu Alfas vienību

© Andrejs Strokins, f64

Nemieri Bauskā, kuru izklīdināšanai tika sūtīta specvienība Alfa, Valsts policijā (VP) radījuši pārdomas, ka nākotnē neliela specializēta vienība būtu nepieciešama katrā Latvijas reģionā.

VP priekšnieks Valdis Voins stāsta, ka Bauskā ar iedzīvotājiem galā tikt varēja arī vietējā policija, taču pieredzes trūkuma un vietējo apstākļu dēļ viņi savu pienākumu nav izpildījuši: "Tiem policistiem tur ir māja, ģimene, bērni. Šie psiholoģiskie apstākļi kavē konkrētas rīcības, tāpēc nākotnē iespēju robežās katrā reģiona pārvaldē vajadzētu izveidot kaut ko līdzīgu Alfai."

Policijas priekšnieks uzskata, ka ap 31. augusta nemieriem uzpūsts pārāk liels burbulis un no specvienības vīriem uztaisīti monstri. V. Voins uzskaita virkni pasākumu, kuru likvidēšanā agrāk specvienība piedalījusies, taču tautas nopēlumu pēcāk nav saņēmusi. Piemēram, 16. marta gājiena bloķētāju izklīdināšana vai antifašistu ķēdes pārraušana 2004. gadā. Pieredzes, kā rīkoties šādos apstākļos, ir daudz, uzskata policijas priekšnieks. Tomēr interneta komentāros lasāmi pārmetumi V. Voinam, ka viņš nepārzina situāciju VP. Proti, vakarā pēc Bauskas nemieru izklīdināšanas V. Voins raidījumā 100. pants stāstīja, ka Alfa devusies izklīdināt nemierniekus bez bruņojuma. Taču video reportāžās redzami gan ieroči, gan steki, turklāt arī neizpratnes pilni jautājumi Alfas vīriem: "Kāpēc tu sit?"

Policijas priekšnieks paskaidro, ka ieročus rokās turējuši tikai tie, kuri novērojuši situāciju, savukārt tie, kuri gājuši ķēdē pretī protestētājiem, bijuši bez stekiem. "Alfas vīru forma varbūt izskatās biedējoša, taču tas ir viņu darba apģērbs. Ikdienā Alfa patrulē Rīgas ielās, un neviens taču nesūdzas par to, neviens nejūtas nomākts, drīzāk pateicīgs," saka VP priekšnieks.

Kliedējot neziņu, kurš deva pavēli specvienībai doties uz Bausku, jāatgādina, ka tas bija V. Voins. Iepriekš viņš apspriedies ar VP Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes priekšnieku Aleksandru Bukēviču un izlēmis spert šādu soli. "Tā bija mutiska pavēle. Apzinājāmies, ka vietējie policisti ar situāciju galā netiks. Bija arī bažas, ka tie, kuri stāvēja rindā, varēja neizturēt un izraisīt masu nekārtības," norāda V. Voins.