Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Trīnīšu ģimenei no valsts pabalsta ietur nodokli - par katru mazuli 1000 eiro

© Ģirts Ozoliņš/F64

7. februārī valdība nolēma piešķirt vienreizējo pabalstu 15 000 eiro apmērā šogad Rīgas Dzemdību namā piedzimušajiem trīnīšiem. Taču, kad ģimene apsolīto pabalstu saņēma, izrādījās, ka valsts ieturējusi ienākuma nodokli 3000 eiro apmērā, vēsta LTV raidījums "4. studija".

Tātad par katru bērnu ieturēti 1000 eiro. Tiesa, vēlāk noskaidrojās, ka noticis pārpratums un ģimenei sākotnēji ieturētais nodoklis izmaksāts.

Labklājības ministrijas Valsts sekretārs Ingus Alliks LTV raidījumā "4. studija" atvainojas Dabiņu ģimenei par šo misēkli. Viņš skaidroja, ka kļūdu pieļāvis LM darbinieks. Viņš kļūdījies, jo līdz 2020. gadam šāda veida pabalsti tika aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Rīgas Dzemdību namā janvārī tika sagaidīti pirmie trīnīši - divi puikas un meitene. To vecāki ir Dina un Jānis no Stopiņu pagasta, kuri pirms sešiem gadiem Rīgas Dzemdību namā sagaidīja savu pirmdzimto dēlu Jāni. Trīnīšus sauc Emīls, Anna un Miks.

Vienreizējais sociālais pabalsts ir paredzēts ģimenei, kurā ir piedzimuši trīnīši, lai tiktu sniegts materiālais atbalsts ģimenei, ņemot vērā, ka trīs bērnu vienlaicīga piedzimšana un kopšana prasa ievērojami lielākus papildu resursus, liecina Labklājības ministrijas izstrādātais lēmuma projekts.

2013.gadā vienreizējais sociālais pabalsts tika izmaksāts vienai ģimenei, 2014.gadā - piecām ģimenēm, 2015.gadā - trīs ģimenēm, 2016.gadā - divām ģimenēm, 2017.gadā - divām ģimenēm, 2018.gadā - četrām ģimenēm, 2019.gadā- vienai ģimenei, 2020.gadā - vienai ģimenei, 2021.gadā - vienai ģimenei.