Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Medniekiem! Izmaiņas nomedīto dzīvnieku reģistrēšanā

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Nākamajā - 2023./2024.gada - medību sezonā medniekiem nomedītās mežacūkas būs jāreģistrē mobilajā lietotnē "Mednis", informē Valsts meža dienests (VMD).

Dienestā norāda, ka VMD gatavojas izdot rīkojumu, ka 2023./2024.gada medību sezonā no 2023.gada 1.aprīļa informācija par nomedītajām mežacūkām medniekiem būs jāreģistrē un jāiesniedz dienestā, izmantojot mobilo lietotni "Mednis". Tā ir Meža valsts reģistram atbilstoša lietotne, kas nodrošinās medniekiem noteikto mežacūku medību norises dokumentēšanas un informācijas aprites prasību izpildi.

VMD skaidro, lai gan medību noteikumi nosaka, ka mežacūka ir nelimitētais medījamais dzīvnieks, Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatības ierobežošanai nomedītās mežacūkas ir jāmarķē ar VMD izsniegtiem bezmaksas marķieriem un informācija par tām mēneša laikā pēc medībām jāiesniedz dienestā.

Savukārt nomedīto mežacūku digitāla reģistrācija atcels vajadzību pēc fiziskiem mežacūku marķieriem un nepieciešamību papildus iesniegt informāciju par izmantotajām mežacūku medību atļaujām.

VMD Medību daļas vadītājs Valters Lūsis uzsver, ka digitālie marķieru numuri būtiski samazinās gan administratīvo slogu, gan datu apritei un apstrādei vajadzīgos cilvēku resursus.

"Medniekiem vairs nevajadzēs doties uz VMD pēc fiziskiem mežacūku marķieriem. Pie tam, nosūtot nomedītās mežacūkas datus ar lietotni, vairs nevajadzēs aizpildīt un iesniegt informāciju par izlietotajām mežacūku medību atļaujām jeb tautā dēvēto trešo pielikumu," skaidro Lūsis.

Dienestā arī informē, ka autentificētajiem medniekiem "Mednis" nodrošina vairākas citas priekšrocības, tostarp informāciju par sezonas kartes statusu. Tāpat medniekiem, kurus pievienojis kāds medību tiesību lietotājs, būs pieejama šī lietotāja medību iecirkņu platību karte. Tas uzlabos medību organizāciju un mazinās pārkāpumu risku.

Lietotne "Mednis" bez maksas pieejama gan "Android", gan "Apple iOS" ierīcēm.

Lietotnes "Mednis" izveides projektu īstenoja biedrība "Zemnieku saeima", AS "Latvijas valsts meži", Latvijas Meža īpašnieku biedrība, Latvijas Valsts mežzinātnes institūts "Silava", Latvijas Mednieku savienība un Latvijas Mednieku asociācija.

VMD atgādina, ka lietotnē var ziņot arī par tieši novērotiem dzīvniekiem un to klātbūtnes pazīmēm, dzīvnieku nodarītajiem postījumiem lauksaimniecībā izmantojamās zemēs, mežā un infrastruktūrai, kā arī uz ceļa notriektiem meža dzīvniekiem.

VMD uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. VMD misija ir rūpēties par atbildīgu meža izmantošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.