Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Apvienotā arodbiedrība: protesti pret IKI negodīgo rīcību turpnāsies visā Latvijā

Apvienotā daudznozaru arodbiedrība (ADA), aizstāvot savu biedru likumīgās tiesības, 4. februārī rīkoja protesta akciju pret IKI netaisno rīcību un saistību nepildīšanu attiecībā uz vairākiem uzņēmumiem un to darbiniekiem.

Kopš pirmās protesta akcijas arodbiedrībai ir pievienojušies četru uzņēmumu darbinieki, jo arī šie uzņēmumi IKI rīcības dēļ cieš zaudējumus un nevar norēķināties ar saviem darbiniekiem. ADA jau ir notikušas pārrunas ar vēl vairākiem lielākiem un mazākiem uzņēmumiem, kuriem ir negatīva pieredze sadarbībā ar IKI un kuri vēlas iesaistīties turpmākajās akcijās par savu tiesību aizstāvēšanu. ADA protests notika Jūrmalā, pie IKI lielveikala Raiņa ielā 112b.

„Protesta laikā, klātesošie IKI vadības pārstāvji neuzskatīja par vajadzīgu ne pārrunāt situāciju ar arodbiedrību , ne klātesošajiem plašsaziņas līdzekļiem. Tas, mūsuprāt, liecina par uzņemuma nevēlēšanos meklēt risinājumu un veidot konstruktīvu dialogu. IKI izvairās no atbildības! Mūsu protesta akcijā piedalījās gan līdzšinējie, gan jaunie biedri, tai skaitā to uzņēmumu bijušie un esošie darbinieki, kuriem ir sāpīga pieredze ar IKI saistību izpildi un šā uzņēmuma saimniekošanas metodēm. ADA piekrīt, ka saimnieciski strīdi ir risināmi noteiktā kārtībā tiesu instancēs vai pārrunu ceļā. Diemžēl Latvijā bieži vien formālā lietu kārtība atšķiras no lietu būtības. Būtība ir tā, ka daudzi strādājošie ir palikuši bez darba algas, bez pienākošas atlīdzības IKI mērķtiecīgi plānotu un īstenoto manipulāciju rezultātā. Ja Palink apgalvojumi ir patiesi, tad kāpēc Lietuvas Palink arodbiedrība pauž mums vienbalsīgu atbalstu? IKI rīcība un tās sekas ir redzamas ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs. Zemas darba algas, atbrīvoti darbinieki par līdzdalību arodbiedrībā, nepatīkami darba apstākļi – tā ir IKI politika. Šīs lietas ir strauji jāmaina. Mēs to izdarīsim!" vēsta ADA pārstāvis Artemijs Jakovļevs.

Uzņēmumu SIA „Celtniecības tehnoloģijas“, SIA „Mark Invest Latvija“, SIA „PN Projekti Ventspils“ un SIA „KP Būve“ darbinieki ir vērsušies pie ADA pēc publiski izskanējušās informācijas par protesta akcijas uzsākšanu un tās gaitu, vēršot uzmanību uz to, ka šāda IKI rīcība ir acīmredzama uzņēmuma prakse.

Apvietoto daudznozaru arodbiedrība šī jautājuma risināšanai ir vērsusies arī pie saviem starptautiskajiem partneriem , kā arī informējusi arī IKI īpašniekus un akciju kontrolpaketes turētājus tirgotāju savienību „Coopernic".

Kā ziņots iepriekš, pirmā ADA protesta akcija notika š.g. 24.janvārī pie IKI biroja ēkas Rīgā. ADA plāno tuvākajā laikā turpināt protesta akciju arī citur Latvijā pie IKI lielveikaliem.