Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Uzsākot Livonijas ordeņa pils restaurācijas darbu noslēgumu, Lembergs aicina gādāt par kvalitāti

© Juris Ģigulis

Trešdien, 9.februārī, Ventspilī, Livonijas ordeņa pilī, iemūrējot pils sienās ķieģeļus ar Ventspils ģerboņa nospiedumu, svinīgi tika uzsākts pils restaurācijas darbu noslēdzošais posms.

Viens no ķieģeļiem bija īpašs – tajā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ievietoja kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm un pašlaik Latvijas Republikā apgrozībā esošo naudu.

Pašrocīgi pils sienā ķieģeļus iemūrēja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, priekšsēdētāja 1.vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš, priekšsēdētāja 1.vietnieks sadarbības jautājumos Guntis Blumbergs, priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks, Ventspils pilsētas domes izpilddirektors Aldis Ābele, Ventspils pilsētas galvenā arhitekte Daiga Dzedone, projekta autori – arhitekts Pēteris Blūms” (SIA ‘Konvents”) un Inguna un Holgers Ēleri (SIA „H2E”), projekta īstenotāji – pašvaldības SIA „Ventspils nekustamie īpašumi” valdes priekšsēdētājs Valdis Lesiņš, kā arī pašvaldības iestādes „Ventspils muzejs” komanda – krājuma glabātāja Ingrīda Štrumfa, vadošais pētnieks Armands Vijups un direktore Margarita Marcinkeviča.

Svinīgajā pasākumā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs novēlēja celtniekiem ievērot darba izpildes termiņus, kā arī gādāt, lai gan celtniekiem, gan pasūtītājiem būtu gandarījums par paveiktā darba kvalitāti.

Projekts „Livonijas ordeņa pils kompleksa Ventspilī rekonstrukcijas, renovācijas un ekspozīcijas izveide” tiks īstenots līdz 2012.gada maijam. Atbilstoši arhitekta Pētera Blūma un SIA „H2E” izstrādātajiem projektiem tiks veikta ordeņa pils nozīmīgāko telpu – kapelas, kapitula zāles, ordeņa brāļu guļamtelpas, ēdamtelpas restaurācija un ekspozīcijas izveide, pils un tās kompleksā ietilpstošo ēku fasāžu restaurācija, kā arī mūra sētas rekonstrukcija un renovāciju. Projekta realizācijas kopējās izmaksas - 1,4 miljoni lati, no tiem 1 197 471 lats ir Eiropas reģionālās attīstības fonda finansējums, 179 782 lats - Ventspils pilsētas pašvaldības finansējums, 31 701 lats - valsts budžeta dotācija. Ventspils pilsētas pašvaldība kārtējā budžeta ietvaros finansē arī ekspozīcijas izveidei nepieciešamo vēstures un mākslas priekšmetu iegādi un restaurāciju.

2011.gads ir pils pastāvēšanas 721 gads. Visai iespējams, ka tās vecums ir vēl lielāks. Tā ir bijusi Livonijas ordeņa bruņinieku mītne, viena no Kurzemes un Zemgales hercogistes pilīm, cietums, kazarmas, tad - pamesta, brūkoša celtne… Kopš Latvijas brīvvalsts atjaunošanas 20.gadsimta deviņdesmitajos gados rūpes par Livonijas ordeņa pili uzņēmusies Ventspils pilsētas pašvaldība – izstrādājusi tās atjaunotnes koncepciju un mērķtiecīgi to īstenojusi, ieguldot tās attīstībā vairāk kā 3 miljonus latus.

1997.gadā pēc arhitekta Pētera Blūma projekta restaurētas fasādes, bet 1998.-2000.gadā veikti intensīvi iekštelpu atjaunošanas un labiekārtošanas darbi. 2001.-2002.gadā pils torņa piecos stāvos un tās korpusa pirmā stāva telpās iekārtoja ekspozīciju, kuras izveidē tika izmantotas tajos laikos Latvijai absolūti novatoriskas uz informācijas tehnoloģijām balstītas metodes.

Pašvaldības ieguldījums ir nesis augļus, jo Livonijas ordeņa pils ir kļuvusi par plaši atpazīstamu pilsētas simbolu un iecienītu apskates objektu gan tuviem un tāliem pilsētas viesiem, gan pašu ļaudīm – ventspilniekiem.

Projektu „Livonijas ordeņa pils kompleksa Ventspilī rekonstrukcijas, renovācijas un ekspozīcijas izveide” īstenos daudzfunkcionāla komanda – projekta vadības grupā ietilpst Ventspils pilsētas domes izpilddirektors Aldis Ābele, PVSIA „Ventspils nekustamie īpašumi”, pašvaldības iestāde „Ventspils muzejs”, Ventspils pilsētas domes Attīstības pārvalde, Projektu ieviešanas nodaļa un atbilstoši funkcijām arī citu nodaļu speciālisti. Būvniecības darbus veiks SIA „Pilsbūve”, bet būvuzraudzību - SIA „Būves un būvsistēmas”.

Restaurācijas darbi tiks organizēti tā, lai netraucētu pils apmeklētājiem apskatīt gan ekspozīciju, gan izstādes, gan apmeklēt muzeja organizētos pasākumus.