Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

LVRTC aicina zemes TV skatītājus pārliecināties par TV uztverošo iekārtu tehnisko stāvokli

© Jānis Saliņš/F64

VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) aicina zemes TV skatītājus pārliecināties par uztverošo TV antenu, kabeļu un iekārtu tehnisko stāvokli, aģentūrai LETA pavēstīja LVRTC pārstāvji.

Nepareizi izvietotas, morāli un tehniski novecojušas antenas un to savienojumi var būt iemesls TV programmu uztveršanas traucējumiem vai zemes apraidē esošo programmu nepieejamībai.

LVRTC norāda, ka aptuveni 13% mājsaimniecību Latvijā, kurām ir televizors, izmanto zemes TV apraides pakalpojumus. Šiem iedzīvotājiem TV uztveršanai nepieciešama istabas vai uz jumta izvietota antena, tāpat kabeļiem un kabeļu savienojumiem jābūt teicamā tehniskā stāvoklī, lai nodrošinātu kvalitatīvu TV signālu uztveršanu.

LVRTC Korporatīvās komunikācijas daļas vadītāja Vineta Sprugaine norāda, ka ziemas sezonā laikapstākļi, kad sniegs mijas ar lietu, bet naktī strauji pazeminās temperatūra, ir nesaudzīgi ārpus telpām izvietotām antenām, kabeļiem un to savienojumiem, sevišķi kabeļiem un antenām, kas tiek ekspluatētas jau vairāk kā desmit gadus.

"Ja kabeļu savienojumi nav pienācīgi fiksēti, metāla detaļas ir norūsējušas, aizsargkārbām zudis hermētiskums, tās nespēj pasargāt savienojumus no vides ietekmes un tie tiek bojāti, kā rezultātā uztvertais signāls var būt vājināts un nekvalitatīvs," uzsver Sprugaine.

Vienlaikus LVRTC atgādina, ka izvērtējot uztverošo iekārtu izvēli, vispirms jāņem vērā mājsaimniecības atrašanās vieta un attālums līdz tuvākajam raidošajam tornim. Ja tornis atrodas netālu un mājas konstrukcija to ļauj, TV signāla uztveršana būs iespējama ar istabas antenu. Metāla jumts, biezas mūra sienas, dzelzsbetona pārsegumi var traucēt signāla uztveršanu ar istabas antenu. Atrodoties 40 un vairāk kilometru attālumā no torņa, visbiežāk būs nepieciešama āra antena.

Ārā izvietojamajai antenai jābūt novietotai virs mājas jumta tā, lai tai pretī nav fiziski šķēršļi - koki, būves. Ja šādi šķēršļi ir, antena jāpaceļ augstāk, izmantojot mastu. Antenai jābūt novietotai saskaņā ar ražotāja instrukciju. Nereti iedzīvotāji antenas uztvērējus novieto vertikāli, lai gan tehniskā specifikācija un signāla uztveršanas nosacījumi paredz, ka uztverošajam mehānismam jābūt novietotam horizontāli un pavērstam iespējami precīzi pret tuvāko torni. Tuvākā torņa atrašanās vietu iespējams noskaidrot LVRTC interneta vietnē "www.tvapraide.lv".

LVRTC ir galvenais radiofonijas un televīzijas programmu zemes apraides tīkla operators valstī.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka uzņēmuma apgrozījums 2021.gadā bija 22,065 miljoni eiro, bet peļņa - 4,627 miljoni eiro. Vienlaikus neauditētais finanšu pārskats liecina, ka 2022.gadā LVRTC strādāja ar 25,215 miljonu eiro apgrozījumu un 6,394 miljonu eiro peļņu. LVRTC arī pārvalda valstij piederošās mobilo sakaru operatora "Latvijas mobilais telefons" daļas.