Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Dramatiska statistika: Piecās dienās Latvijā noslīkst 11 cilvēki

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Laikā no 28. jūnija līdz 2. jūlijam noslīkuši 11 cilvēki, no tiem šoreiz lielākā daļa jūrā. Aizvadītajās dienās pastiprināta vēja un viļņu rezultātā jūrā un Rīgas jūras līcī veidojās spēcīga zemūdens straume, kas peldētājus strauji ievelk dziļumā. Biedrība “Peldēt droši”, izvērtējot traģiskos notikumus, aicina atbildīgos dienestus sadarboties un plašāk informēt sabiedrību par bīstamību peldēties.

“Nāves iemeslus lai skaidro atbildīgie dienesti, mēs aicinām domāt kā būtu iespējams novērst nelaimes. Katrs gadījums mums ko māca. Ir būtiski apzināties kļūdas, tās atzīt, izglītot pašvaldību darbiniekus un dienestu ikdienas darbībā ieviest jaunas rutīnas. Ja būs izpratne, arī līdzekļi atradīsies. Pašvaldībās diemžēl aktīva rīcība sākas vien tad, kad nelaime jau notikusi. Tā tas bija pērn Siguldā, tagad Ādažos,” rīkoties aicina biedrības Peldēt droši dibinātāja Zane Gemze.

Biedrība peldēt droši aicina:

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centru izstrādāt kritērijus, pie kādiem meteoroloģiskiem apstākļiem izplatīt brīdinājumu par bīstamību vai aizliegumu peldēties jūrā. Līdzīgi kā pie noteikta vēja stipruma iedzīvotājus brīdina par iespējamiem lūstošiem kokiem, brīdināt par lieliem viļņiem.

Visus pludmales glābējus, kas ikdienā dežurē pie jūras, dalīties ar novērojumiem par iespējamu bīstamību. Primāri par to informējot pašvaldību, kas, izmantojot savus iekšējos informācijas kanālus, brīdinātu iedzīvotājus. Sociālie tīkli ir operatīvs un efektīvs veids, kā paziņot patiesi būtisku informāciju. Peldvietās, kur nav glābēju stacijas, saņemot brīdinājumus no glābējiem, pastiprināt vai ieviest pašvaldības policijas patrulēšanu ar mērķi brīdināt atpūtniekus.

Pašvaldībās apzināt visas iespējas operatīvā transporta piekļūšanai vietām, kur cilvēki peldas, nediskutējot - vai tur vajag vai nevajag peldēties. Novērst visus šķēršļus, konstrukcijas, kas traucētu iespēju piebraukt iespējami tuvu.

Pašvaldībās, kur ir liels skaits ūdenstilpju, kurās cilvēki peldas, pastiprināti izglītot iedzīvotājus par drošas uzvedības pie ūdens noteikumiem. Prioritāri ieviest regulāras apmācības skolās un pašvaldību iestādēs. Būtiska ir katra pašvaldības darbinieka izpratne par cilvēkdrošību uz ūdens, tāpēc jāapmāca ne tikai par drošību atbildīgie, bet pilnīgi visi, jo tikai izprotot jautājumu sekos jēgpilna un pamatota darbība.

Šogad no ūdenstilpēm Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests izcēlis jau 70 bojāgājušos, 26 no tiem peldsezonā, kas sākās 15. maijā.

Drošas uzvedības noteikumi:

· Bērniem norobežot piekļuvi piemājas ūdenstilpei, baseinam.

· Nekad nepeldēt vienatnē.

· Nebūt pārdrošam, neriskēt.

· Nelietot alkoholu ūdenstilpju tuvumā vai laivā, jahtā, uz SUP dēļa.

· Atklātā ūdenstilpē peldēt gar krasta līniju, nevis dziļumā.

· Izvēlēties drošu peldvietu, kur krasts ir lēzens un ar cietu pamatni, ūdens ir stāvošs vai ar minimālu straumi, peldvieta nav aizaugusi, tuvumā nav atvaru vai citu bīstamu vietu, tā ir viegli pieejama un tajā peldas arī citi cilvēki. Latvijā ir 59 oficiālās peldvietas, to adreses var atrast šeit.

· Atrodoties pie jebkuras ūdenstilpes, tā vienmēr vispirms jāizstaigā. Svarīgi saprast, kāda ir gultne, kur mainās dziļums, kādas ir straumes. Arī iepriekšējā nedēļā iepazīta peldvieta vienmēr jāizpēta no jauna. Visdrošāk ir peldēties oficiālajās peldvietās - vietās, kuras tam ir īpaši izveidotas, labiekārtotas un tajās dežurē glābēji.

· Nelēkt ūdenī no tramplīna, laipas, tilta vai krasta!

· Nelietot piepūšamos uzročus, peldriņķus - tie nav droši.

· Vizinoties ar laivu vai nodarbojoties ar ūdenssporta veidiem, bērniem un pieaugušajiem vilkt glābšanas vesti un pārliecināties, ka tā ir pareizi uzvilkta.

· Situācijā, kad redzi kādu nelaimē, zvanīt 112 un izvērtēt savas spējas palīdzēt. Nereti noslīkst gan slīcējs, gan glābējs.

· Mācīties peldēt, bērnus vest uz peldēšanas un drošas uzvedības nodarbībām.

Lai sabiedrībā vairotu izpratni par peldētprasmi kā dzīvību saglabājošu prasmi un peldēšanas nozīmi veselības veicināšanā, biedrība “Peldēt droši” izveidojusi mājas lapu www.peldet.lv, kur sadaļā ESI ZINOŠS apkopota noderīga informācija par drošību uz ūdens, kā arī var atrast informāciju par izglītojošām nodarbībām.