Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Karavīri, kuri VAD dienestā pieteikušies brīvprātīgi, saņems lielāku kompensāciju nekā tie, kurus dienestā iesauks obligātā kārtā

© f64.lv, Kaspars Krafts

Valdība otrdien pieņēma noteikumus par valsts aizsardzības dienestā (VAD) izmaksājamo kompensāciju un pabalsta apmēru un izmaksas kārtību.

Noteikumi paredz, ka karavīram, kurš pieteicās valsts aizsardzības militārajam dienestam brīvprātīgi, ik mēnesi izmaksās dienesta pienākumu izpildes kompensāciju 600 eiro apmērā, kā arī, pabeidzot dienestu, viņam papildus izmaksās vienreizēju kompensāciju 1100 eiro apmērā.

Karavīram, kurš dienestā iesaukts obligātā kārtā, ik mēnesi izmaksās dienesta pienākumu izpildes kompensāciju 300 eiro apmērā, kā arī, pabeidzot valsts aizsardzības dienestu, viņam papildus izmaksās vienreizēju 1100 eiro kompensāciju.

Alternatīvā dienesta veicējam ik mēnesi izmaksās 400 eiro kompensāciju.

VAD karavīram, kurš militāro dienestu pilda 11 mēnešus Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vienībā vai Zemessardzes vienībā un alternatīvā dienesta veicējam bērna uzturēšanai dienesta laikā piešķirs pabalstu, kuru izmaksā dienesta laikā ik mēnesi 200 eiro apmērā par katru bērnu.

Valdība arī otrdien atbalstīja VAD iesaukšanas kontroles komisijas izveidi un noteikumus par kārtību, kādā valsts aizsardzības dienesta iesaukšanas kontroles komisija kontrolē un pārskata Aizsardzības ministrijas pieņemtos lēmumus, izskata personu sūdzības par šiem lēmumiem, kā arī pieņem lēmumus par iesaukšanu valsts aizsardzības civilajā dienestā.

Jau ziņots, ka 1.jūlijā dienestu sāka VAD pirmā iesaukuma karavīri - kopumā 254 Latvijas pilsoņi, no kuriem četri ir ārvalstīs dzīvojošie.