Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Finanšu ministram paredzēts ļaut palielināt neparedzētos izdevumus katastrofu, dabas stihiju un ugunsgrēku seku novēršanai

© Ģirts Ozoliņš/F64

Finanšu ministram paredzēts ļaut palielināt neparedzētos izdevumus katastrofu, dabas stihiju un ugunsgrēku seku novēršanai, liecina saskaņošanai Finanšu ministrijas iesniegtie grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību.

Ņemot vērā lielo dabas stihiju - vētras nodarītos postījumus šogad 7.augustā un ierobežotos pašvaldībām pieejamos finanšu līdzekļus, kā arī nepieciešamību pēc iespējas ātrāk nodrošināt vienreizēju finansiālu atbalstu dabas stihijas radīto zaudējumu neatliekamai novēršanai dzīvojamo māju un dzīvokļu īpašniekiem, Ministru kabinets (MK) 10.augustā pieņēma lēmumu par lielāku valsts finansiālo atbalstu tām pašvaldībām, kuru teritorijās negaiss ir nodarījis lielākos postījumus.

Attiecīgi grozījumi tika pieņemti MK noteikumos "Kārtība, kādā veic gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktās apropriācijas izmaiņas", kuras paredz tiesības pašvaldībām pieprasīt līdzekļus to pašvaldības izdevumu, tostarp Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikto pabalstu krīzes situācijā, kompensēšanai, kas izmaksāti atbilstoši pašvaldības saistošajiem noteikumiem vai lielu stihisku nelaimju gadījumā ar pašvaldības domes lēmumu, dzīvojamās mājas īpašniekiem, dzīvokļu īpašniekiem vai to tiesiskajiem valdītājiem dzīvojamās mājas renovācijai, lai likvidētu terora akta, avārijas, stihiskas nelaimes vai citas katastrofas sekas atbilstoši likumam "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā".

Lielu stihisku nelaimju gadījumā, ja radīto zaudējumu apmērs pārsniedz 2% no pašvaldības plānotajiem budžeta izdevumiem kārtējā gadā, MK var pieņemt lēmumu par citu pašvaldības līdzfinansējuma apmēru ne mazāk kā 10% apmērā.

Šobrīd Likums par budžetu un finanšu vadību paredz finanšu ministram tiesības palielināt valsts budžeta likumā noteikto apropriāciju līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem ārkārtas situāciju novēršanai.

Tā kā valstī netika izsludināta ārkārtas situācija un šobrīd Likums par budžetu un finanšu vadību paredz finanšu ministram tiesības palielināt valsts budžeta likumā noteikto apropriāciju līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem tikai ārkārtas situāciju novēršanai, tad ir nepieciešams steidzamības kārtībā pieņemt attiecīgus grozījumus Likumā par budžetu un finanšu vadību.

Likumprojekts "Grozījums Likumā par budžetu un finanšu vadību" paredz finanšu ministram tiesības palielināt valsts budžeta likumā noteikto apropriāciju līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem valsts budžeta likumā apropriācijās neparedzētiem izdevumiem katastrofu, dabas stihiju un ugunsgrēku seku novēršanai, to radīto zaudējumu kompensēšanai.

Apropriācijas palielinājums nedrīkstēs pārsniegt 0,05% no valsts budžeta likumā noteiktās iekšzemes kopprodukta prognozes.

Apropriāciju minētajam mērķim atļauts palielināt, ja MK ir pieņēmis lēmumu un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piecu darba dienu laikā no attiecīgās informācijas saņemšanas dienas ir to izskatījusi un nav iebildusi pret apropriācijas palielinājumu.