Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Veselības ministrija pauž nožēlu, ka slimnīcu tīkla reforma netika izskatīta valdības sēdē

© Ģirts Ozoliņš/f64

Veselības ministrija (VM) pauž nožēlu, ka informatīvais ziņojums par plānotajām izmaiņām slimnīcu tīklā netika izskatīts 15.augusta, kā tas iepriekš bija paredzēts, pēc tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Edvardu Smiltēnu (AS) aģentūrai LETA sacīja VM parlamentārā sekretāre Ilze Ortveina.

Pēc Ortveinas paustā, slimnīcu tīkla reforma tiek ļoti gaidīta, un esot ļoti žēl, ka tā netika izskatīta. Tomēr ātrāku informatīvā ziņojuma skatīšanu nevar veicināt iekams nebūs apstiprināta jaunā valdība.

Smiltēns sociālajos tīklos norādīja, ka plānoto slimnīcu tīkla reformu varētu raksturot kā veselības drošības tīklu. Tā ir ātrāka, tuvāka un efektīvāka neatliekamās palīdzības sniegšana, iespēja katrā slimnīcā saņemt tūlītēju palīdzību, pacientu viedoklis kā darba novērtējuma kritērijs. Pāri tam visam arī labāka kvalitāte.

Tāpat tās ir pārmaiņas, kas slimnīcām dotu skaidrību un stabilitātes sajūtu, ļaujot noturēt un piesaistīt speciālistus.

"Šo plānu bija paredzēts skatīt valdībā 15.augustā. [Ministru prezidenta] Krišjāņa Kariņa (JV) demisijas pieteikums to pēdējā brīdī apturēja. Taču tas nedrīkst apstāties vai iegulties atvilktnē! Līdz ar citiem mūsu veselības sistēmai un pacientiem svarīgiem jautājumiem, tam būs jāiet uz priekšu," uzsver Smiltēns.

Vienlaikus viņš atzina, ka gan nākamajai valdībai, gan Saeimai būs darbiem pilnas rokas ar tādiem jautājumiem kā veselības finansēšanas modelis, medikamentu cenu mazināšana, birokrātisko procesu apcirpšana, pakalpojumu izmaksu un pieejamības jautājumi.

Tāpat tikšanās laikā tika pārrunāta slimnīcu līmeņu uzlabošana, medikamentu un pakalpojumu pieejamība, pakalpojumu tarifi, kā arī veselības aprūpes finansēšanas modelis.

"Saeimas priekšsēdētājs nav cilvēks no citas valsts, planētas, viņš labi saprot, kādas ir problēmas. Par to runā visa sabiedrība, tas ir redzams un sajūtams. Tās ir lietas, kas jārisina. Tomēr veselības aprūpes sistēma ir ārkārtīgi komplicēta, tā sastāv no daudzām jūtīgām komponentēm un akūtām vajadzībām, līdz ar to ir neiespējami kaut ko īstenot tagad un tūlīt," atzina Ortveina.

Viņa norādīja, ka veselības jomā papildinājumi un uzlabojumi ir jāveic nepārtraukti un regulāri, sperot no viena soļa nākamo, un "Latvijā nebūs tāda ekonomiskā rūpniecība, lai visas problēmas atrisināti vienlaicīgi un uzreiz".

Kā ziņots, VM slimnīcu tīkla reformā lielāko uzsvaru liek uz neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanu, stiprinot neatliekamās palīdzības un slimnīcu uzņemšanas nodaļas un cenšoties uzlabot tajās sniegto palīdzību.

Izstrādājot reformas aplēsts, ka to ieviešanai kopumā nepieciešami papildu 73,32 miljoni eiro, nevis tā ļaus ietaupīt līdzekļus, kāds bija viens no iepriekšējā valdības vadītāja Krišjāņa Kariņa (JV) savulaik paustajiem uzstādījumiem.

Reformu bija paredzēts skatīt 15.augusta valdības sēdē, tomēr sakarā ar Kariņa atkāpšanos no Ministru prezidenta amata šīs un citu lielo reformu skatīšana pagaidām atlikta.