Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Nevienai personai Latvijas pilsonība par atbalstu agresorvalstij nav atņemta

© Dmitrijs Suļžics/f64

Kopš Saeima pieņēma attiecīgus grozījumus likumā, nevienai personai Latvijas pilsonība par atbalstu agresorvalstij vēl nav atņemta, aģentūra LETA uzzināja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP).

Saeimas pērn aprīlī pieņemtie grozījumi Pilsonības likumā paredz Latvijas pilsonības atņemšanu personai, kura sniegusi būtisku finansiālu, materiālu, propagandisku, tehnoloģisku vai cita veida atbalstu valstīm vai personām, kuras ir veikušas darbības, tai skaitā genocīdu, noziegumu pret mieru, noziegumu pret cilvēci, kara noziegumu, kas grauj vai apdraud demokrātisku valstu teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību vai konstitucionālo iekārtu, vai arī ja persona pati ir piedalījusies šādu darbību veikšanā un Latvijas pilsonības atņemšanas gadījumā šī persona nekļūst par bezvalstnieku.

Informāciju par to, ka attiecīgā persona veikusi kādu no minētajām darbībām, sniedz valsts drošības iestādes. Lēmuma apstrīdēšana un pārsūdzēšana neaptur tā darbību.

Attiecīgais jautājums aktualizējies pēc Krievijas 24.februārī sāktā iebrukuma Ukrainā. Līdz ar šādu grozījumu pieņemšanu valstij varētu būt pamats lemt par pilsonības atņemšanu Krievijas miljardierim Pjotram Avenam.

ASV Finanšu ministrija noteikusi sankcijas abiem "Alfa Bank" dibinātājiem un akcionāriem Avenam un Mihailam Fridmanam. Satversmes aizsardzības birojs (SAB) savā atzinumā par Latvijas pilsonības iespējamo atņemšanu Avenam ņems vērā ASV noteiktās sankcijas. PMLP aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban šis process nav sākts, jo pārvaldei ir jāsaņem atzinums no valsts drošības iestādes.

Avens un Fridmans pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pameta valsti, tomēr nonāca Eiropas Savienības (ES) un Lielbritānijas sankciju sarakstos. Arī pašai bankai ir piemērotas ES un ASV sankcijas.

Lielbritānijas valdība Fridmanu un Avenu dēvē par "prokremliski noskaņotiem oligarhiem", kas cieši saistīti ar Putinu. ES sankciju sarakstā Avens nodēvēts par vienu no Putinam tuvākajiem oligarhiem, kurš aktīvi sniedzis materiālu vai finansiālu atbalstu Krievijas lēmumu pieņēmējiem, kas ir atbildīgi par Krimas aneksiju vai Ukrainas destabilizāciju, un guvis no tiem labumu.

Avens plāno izmantot visus juridiskos līdzekļus, lai saglabātu Latvijas pilsonību, nesen vēstīja "TV3 Ziņas".