Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Krusa noposta dziedātājas un rakstnieces dārzus

© Facebook

Dabas stihija – brāzmainais vējš, lietusgāzes un lielgraudu krusa –, kas nesen pārstaigāja Latviju, nodarījusi pamatīgu skādi tūkstošiem cilvēku. Izsisti logu stikli, sacaurumoti māju jumti, nolauzti koki, nopostīti labības lauki, sabojātas mašīnas…

Stihija nesaudzēja arī daudzu dārzkopju rūpīgi koptās dobes. Par to feisbukā, publicējot sirdi plosošas fotogrāfijas un emocionālus komentārus, sūrojās gan operdziedātāja Kristīne Zadovska, gan rakstniece Gundega Repše.

«Kādreiz bija rožu dobe, kārtsrožu dobe… un ja grib - var arī pasauļoties starp krusas bumbām. Lai Dievs mums žēlīgs… Vēlreiz to negribētos piedzīvot,» pie fotogrāfijām, kurās redzamas nopostītas puķudobes, kuras klātas ar pamatīgu krusas graudu kārtu, raksta Kristīne, kuras dzimtās mājas ir Jaunpils pusē. Viņa komentāros piemin arī to, ka saimniecības ēkai viss jumts ir pagalam, tālab to nākšoties mainīt. «Labi, ka paši esam sveiki un veseli, bet skāde ir ļoti liela! Trāpījām pašā stihijas epicentrā.» Zināms, ka vētrā pamatīgi izpostīta arī Jaunpils pils, kurai krusa izsitusi visus kreisā spārna logu stiklus, sacaurumojusi jumtu un nodarījusi citus bojājumus, kas vēl tiek apzināti.

Vairākas fotogrāfijas, kurās redzams negaisa un vētras izpostītais dārzs, publicējusi arī rakstniece Gundega Repše, pierakstot vien īsu komentāru: «Izpostīts, samīdīts…» Savukārt dienu vēlāk viņa rezumējusi: «Pēc postažas gribas sameklēt jēgu un nozīmi tur, kur tās varbūt nav. Secināju - ir kārtīgi jāizpurinās, jāparaujas gaisā un jānomet pašapmiera baudas, ko tik vēlīgi dāvāja lilijas, rozes un flokši.»