Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Saeimas komisijā diskutēs par iespēju paredzēt kriminālatbildību seksuālo pakalpojumu pircējiem

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija nākamnedēļ, 9.martā, spriedīs par sabiedrisko organizāciju priekšlikumu paredzēt kriminālatbildību seksuālo pakalpojumu pircējiem.

Saeimas komisijas vadītāja Ingrīda Circene ("Vienotība") aģentūrai BNS atgādināja, ka pērn deputāti no centra "Marta" un Latvijas Sarkanā Krusta saņēmuši apmēram astoņus deviņus tūkstošus parakstu, aicinot paredzēt kriminālatbildību par seksuālo pakalpojumu pirkšanu. Tāpēc uz komisijas sēdi tiks aicināti atbildīgo dienestu pārstāvji.

Circene gan pauda skepsi par iespēju ieviest kriminālatbildību, taču diskusija par to ir nepieciešama. "Es tiešām esmu skeptiska, jo sabiedrība kā tāda, ierēdņi un izpildvara nav gatava tam. Bet tā arī nebūs gatava, ja par to nediskutēs," teica komisijas vadītāja

Vienlaikus viņa vērsa uzmanību, ka pašlaik Skandināvijas valstīs norisinās diskusijas par nepieciešamību visā reģionā ieviest vienotu atbildību seksuālo pakalpojumu pircējiem. Ja Skandināvijā kriminālatbildība tiks paredzēta, arī Latvijai par to būs jādomā, jo tad "pie mums brauks ne vien no Lielbritānijas, bet arī no Skandināvijas". "Mēs kļūsim par seksuālo pakalpojumu mītnes zemi," atzina Circene.

Pašlaik vairāk par diskusiju Latvijā diez vai kas notiks, uzskata komisijas vadītāja.

Jau vēstīts, ka sabiedriskās organizācijas aicina parlamentu likumā paredzēt arī kriminālatbildību par seksuālo pakalpojumu pirkšanu. Lai Latvijā samazinātu seksa tirdzniecību, līdzīgi kā kaimiņvalstīs, būtu jāveic grozījumi Krimināllikumā, paredzot sodu 20 minimālo mēnešalgu apmērā par seksuālo pakalpojumu pirkšanu, bet par atkārtotu seksuālo pakalpojumu pirkšanu gada laikā - brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem. Par seksuālo pakalpojumu pirkšanu soda arī gadījumā, ja samaksu par to veikusi cita persona, rosina organizācijas.