Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

IeVP ir tuvu 400 neaizpildītas vakances; darbiniekus piesaistīs ar lielākām algām

© Gints Ivuškāns/f64

Nākamā gada budžetā būs jārod iespēja palielināt Tieslietu ministrijas (TM) padotībā esošo dienestu darbinieku algas, lai noturētu esošos darbiniekus, kā arī piesaistīt jaunus, aģentūrai LETA sacīja tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Viņa norāda, ka konkurētspējīgs un kvalitatīvs cilvēku resurss tieslietu nozarē ir svarīgs, jo valstī ir jāsamēro ārējā un iekšējā drošība - it īpaši tādās vietās Ieslodzījumu vietu pārvaldē (IeVP) un Valsts probācijas dienestā, kuros ir nepieciešami augsti profesionāli darbinieki.

Ministre uzsver, ka šobrīd daudzās jomās šis apkalpošanas līmenis ir tuvu minimāli pieļaujamajam, piemēram, IeVP ir tuvu 400 neaizpildītas vakances, kuras līdz šim nav bijis iespējams aizpildīt un viens no iemesliem ir tieši zemās algas apjoms.

Tāpat nākamā gada budžetā būs apspriežama iespēja vēl vairāk paplašināt juridiskās palīdzības pakalpojumu, kurus daļēji apmaksā arī valsts, piemēram, mediacijas veicināšanu.

Lībiņa-Egnera uzskata, ka nākama gada budžetā būs jāparedz papildus finansējums, lai palielinātu izmaksājamo kompensāciju apmēru noziegumos cietušajiem.

Tāpat ir jāturpina iemaksas dažādas starptautiskajās organizācijās, tai skaitā Starptautiskā krimināltiesā, lai sniegtu atbalstu Ukrainai, norāda ministre, papildinot, ka Latvijai ir jāpalīdz starptautiskajām organizācijām ne tikai vārdos, bet arī darbos.

Kā ziņots, Ministru prezidenta amata kandidātes Evikas Siliņas (JV) vadītā topošā koalīcija šorīt parakstījusi sadarbības līgumu un gaidāmās jaunās valdības deklarāciju.

Dokumentus parakstīja "Jaunās vienotības", Zaļo un zemnieku savienības un "Progresīvo" pārstāvji.

Tāpat ziņots, no parlamenta jaunveidojamās valdošās koalīcijas sadalītajiem 16 amatiem valdībā un Saeimā puse jeb astoņi tiks topošās premjeres pārstāvētajai JV, pieci ZZS, bet trīs - "Progresīvajiem", paziņojusi Ministru prezidenta amata kandidāte Siliņa.

Saskaņā ar viņas teikto, JV papildus premjera amatam valdībā tiks pie finanšu ministra, veselības ministra, izglītības un zinātnes ministra, ārlietu ministra, iekšlietu ministra, tieslietu ministra, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra krēsla.

ZZS pienāksies Saeimas priekšsēdētāja amats, kā arī ekonomikas ministra, zemkopības ministra, labklājības ministra un klimata un enerģētikas ministra portfeļi.

Savukārt "Progresīvie", pirmo reizi strādājot valdībā, varēs uzņemties atbildību par aizsardzības nozari, kultūru un satiksmi.

Tieslietu ministres amatam "Jaunā vienotība" atkārtoti piedāvā līdzšinējo tieslietu ministri Inesi Lībiņu-Egneri, kura tieslietu ministres amatā stājās pērnā gada decembrī Krišjāņa Kariņa (JV) valdībā.

Topošajai koalīcijai ir 52 deputātu balsis, turklāt valdības apstiprināšanu papildus apņēmies atbalstīt arī neatkarīgais deputāts, "Gods kalpot Rīgai" valdes priekšsēdētājs Oļegs Burovs, kura pārstāvētā partija ir vienojusies par sadarbību ar ZZS.