Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Tiesa par izvairīšanos no nodokļu nomaksas uzņēmuma vadītājam piespriež nosacītu cietumsodu

© f64.lv, Aigars Jansons

Rīgas pilsētas tiesa kādam uzņēmuma vadītājam piespriedusi nosacītu cietumsodu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā, ziņo prokuratūra.

Nodokļu un muitas lietu prokuratūra un apsūdzētais noslēguši vienošanos par vainas atzīšanu un sodu. Uzņēmuma atbildīgā amatpersona atzīta par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīta ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu nosacīti ar pārbaudes laiku uz vienu gadu. Tāpat apsūdzētajam uz vienu gadu atņemtas tiesības ieņemt valdes locekļa amatu komercsabiedrībā. Spriedums ir stājies spēkā.

Kā informē apsūdzība, notiesātais, būdams uzņēmuma valdes priekšsēdētājs un faktiskais vadītājs, mantkārīgu motīvu vadīts, nolēmis nodrošināt uzņēmuma nepamatotu izslēgšanu no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju reģistra un nedeklarēt Valsts ieņēmumu dienestā ar PVN apliekamos darījumus un to vērtību, lai SIA varētu slēpt ar PVN apliekamos darījumus un izvairīties no PVN nomaksas.

Notiesātais organizējis uzņēmuma saimniecisko darbību un bijis atbildīgs par PVN deklarāciju iesniegšanu, PVN aprēķināšanu un iemaksāšanu valsts budžetā. Laika periodā no 2015.gada februāra līdz 2018.gada janvārim viņš slēpis uzņēmuma veiktos ar PVN apliekamos darījumus, kuru kopējā vērtība bija 1 082 713 eiro bez PVN, izvairoties no PVN nomaksas un nodarot valstij zaudējumus 227 369 eiro apmērā.

Apsūdzētais atzina savu vainu un pilnībā atlīdzināja pieteikto kaitējuma kompensāciju 227 369 eiro apmērā.