Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas pievienosies konvencijai par starptautiskajām izstādēm; dalība tajā ik gadu izmaksās 9600 eiro

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti šodien atbalstīja Latvijas pievienošanos konvencijai par starptautiskām izstādēm.

Tāpat deputāti atbalstīja šī likumprojekta steidzamību un jautājuma iekļaušanu ceturtdienas Saeimas sēdes darba kārtībā.

Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji deputātiem norādīja, ka pievienošanās šai konvencijai sniedz zināmas tiesības un privilēģijas, tostarp iespēju balsot par nākamo "Expo" organizētājvalsti, atlaidi paviljona īrei izstādē, iespēju piedalīties un balsot par paviljona operacionāliem jautājumiem un izdevīgāku lēmumu pieņemšanu izstādes norises laikā.

Kaut arī pievienošanās konvencijai paredz arī dalības maksājumu 9600 eiro gadā, EM pārstāvji uzsver, ka ieguvums pret izmaksām ir ļoti liels.

Gan Lietuva, gan Igaunija ir konvencijas dalībvalstis. Kopumā konvenciju ir parakstījušas 182 pasaules valstis.

Jau ziņots, ka valdība 28.novembrī atbalstīja Latvijas pievienošanos konvencijai par starptautiskām izstādēm.

Starptautiskais Izstāžu birojs ir starpvaldību organizācija, kas uzrauga un regulē pasaules "Expo" izstāžu organizāciju kopš 1931.gada. "Expo" izstādes veicina starptautisko ekonomisko un diplomātisko sadarbību, tās ir platformas publiskai diplomātijai un valsts tēlam, jo dod iespēju dalībvalstīm katrai savā īpašā veidā parādīt savus sasniegumus ekonomikā, tehnoloģijās, kultūrā, sociālajā sfērā un tās ieguldījumu nākotnes izaugsmē.

Starptautiskais Izstāžu birojs uzrauga četru veidu izstādes, tostarp "Pasaules Expo", "Specializētos Expo", "Hortikultūras Expo" un "Milānas Triennāles".

"Pasaules Expo" izstāde notiek reizi piecos gados un 2025.gadā Osakā, Japānā norisināsies "Expo Osaka 2025".

Konvencija par starptautiskām izstādēm attiecas uz visām starptautiskajām izstādēm, izņemot izstādes, kas ilgst mazāk kā trīs nedēļas, tēlotājmākslas izstādes, kā arī būtībā komerciāla rakstura izstādes.