Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Bāreņi bez maksas varēs braukt ar sabiedrisko transportu arī pašvaldību reisos

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Valdība otrdien atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavoto noteikumu projektu, kas paredz, ka bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni bez maksas varēs braukt ar sabiedrisko transportu arī pilsētu pašvaldību organizētajos maršrutos.

Noteikumu grozījumi paredz, ka bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni, kuri atrodas audžuģimenēs, aizbildnībā, bērnu aprūpes institūcijās vai mācās vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs, kā arī augstskolās un koledžās līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai bez maksas varēs izmantot sabiedriskā transporta pakalpojumus ne tikai pilsētas nozīmes maršrutos, bet arī pilsētas pašvaldības organizētajā maršrutā.

SM skaidro, ka līdz šim Ministru kabineta noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās noteica, ka bērnam un pilngadību sasniegušajam bērnam, uzrādot apliecību, ir tiesības izmantot braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā.

Vienlaikus noteikumi paredzēja, ka braukšanas maksas atvieglojumi bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem pienākas tikai reģionālās nozīmes maršrutā.

Pēc Autotransporta direkcijas aprēķiniem, šāda braukšanas maksas atvieglojuma ieviešanai 2024.gadā un arī turpmākos gadus būs nepieciešami 1 060 947 eiro.

Tāpat SM norāda, ka finansiālā ietekme noteikta ar pieņēmumiem, jo nav pieejami precīzi dati vai apsekojumi attiecībā uz bērnu bāreņu un bez vecāku gādības palikušu bērnu, kas dzīvo ārpus pilsētu pašvaldību administratīvās teritorijas, pārvietošanās nepieciešamību un biežumu pilsētu pašvaldību pilsētas sabiedriskajā transportā.

Vienlaikus SM pieļauj, ka pašlaik pilsētās daļa bērni bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni izmanto citus pilsētas pašvaldības noteiktos braukšanas maksas atvieglojumus, piemēram, braukšanas maksas atvieglojumus skolēniem.