Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Siliņa: ES saprot Latvijas izaicinājumu, dzīvojot blakus tādiem kaimiņiem kā Krievija un Baltkrievija

© Dmitrijs Suļžics /MN

Eiropas Savienība (ES) ir vienota ar mums un saprot Baltijas valstu izaicinājumu, dzīvojot blakus tādiem kaimiņiem kā Krievija un Baltkrievija, tā šodien pēc tikšanās ar Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētāju Robertu Metsolu medijiem pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Siliņas ieskatā ir svarīgi, ka EP kampaņa sākas tieši Rīgā, jo tas ļauj Latvijas iedzīvotājiem saprast to, ka Latvijas iedzīvotāji arī ir Eiropa, kuriem attiecīgi ir tiesības lemt par Eiropas nākotni. "Tie, ko mēs ievēlējam parlamentā, vēlāk ir tie cilvēki, kas lemj par sankcijām pret Krieviju, par atbalstu Ukrainai, kas lemj arī par Latvijas nākotni. Piedalīties brīvās vēlēšanās ir demokrātijas stūrakmens," sacīja Siliņa.

Ministru prezidente ar EP līderi pārrunāja jautājumu par Eiropas finansiālās palīdzības sniegšanu Ukrainai 50 miljardu eiro apmērā, kā arī to, cik svarīgi ir turpināt sarunas par Ukrainas iestāšanos ES. "Mēs nevaram kavēties ar šiem soļiem, mums ir jāturpina uzsāktie darbi," pārliecināta ir Siliņa.

Metsola piekrita Siliņai, kā arī uzteica Latviju par tās būtisko atbalstu Ukrainai, vērtējot to attiecībā pret Latvijas iekšzemes kopproduktu.

EP līdere uzsvēra, ka vēlēšanas ir svarīgas, jo vēlētājiem ir iespēja ievēlēt tādus politiķus, kas pārstāv viņu vērtības. Viņa mudināja katru izmantot savas demokrātiskās tiesības.

Komentējot pagājušo vēlēšanu aktivitāti, Metsola apstiprināja, ka 2019.gadā Latvijā tā bija viszemākā, kaut gan citās dalībvalstīs tā bija rekordaugsta. Viņa atzina, ka Eiropas politiķi ir pieļāvuši kļūdu, ļaujoties "vieglam cinismam" un pietiekoši daudz nerunājot ar saviem vēlētājiem. Metsola, stājoties amatā, vēlējās nojaukt "Briseles burbuli", proti, runāt ar tiem cilvēkiem, kas zaudējuši ticību politikai vai uzskata, ka ES institūcijas ir pārāk tālu no viņu mājām. "Tāpēc arī esmu šeit un viesošos visās dalībvalstīs," paskaidroja EP līdere.

Nobeigumā abas politiķes pauda pārliecību, ka ES dalībvalstis ir vienotas un ka februārī visām 27 valstīm izdosies vienoties par turpmāku palīdzību Ukrainai.

Jau vēstīts, ka EP priekšsēdētāja Metsola piektdien Rīgā tiekas ar valsts augstākajām amatpersonām, kā arī piedalās EP biroja Rīgā un Latvijas Ārpolitikas institūta rīkotajā diskusijā ar jauniešiem Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

EP priekšsēdētājs vizītes mērķis ir uzrunāt Latvijas iedzīvotājus, jo īpaši jauniešus, aktīvi izmantot savas demokrātiskās tiesības un piedalīties vēlēšanās. Latvijā EP vēlēšanas norisināsies 8.jūnijā.