Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Psihoterapeits Nils S. Konstantinovs dalās ar ļoti satraucošiem datiem par pusaudžu garīgo veselību

© Dmitrijs Suļžics/MN

Iepazīstoties ar pētījumu par bērnu un jauniešu garīgās veselības problemātiku un tās radītajiem zaudējumiem Eiropā, Nils S. Konstantinovs uzdod jautājumu: "Kāpēc?"

Mikroblogošanas vietnē "X" psihiatrs ievietojis Eiropas pētījuma datus, kas liecina, ka vismaz vienam no sešiem bērniem vecumā no 5 līdz 16 gadiem ir garīgās veselības traucējumi, kā arī iespēja, ka jaunieši saskarsies ar garīga rakstura problēmām, pēdējo trīs gadu laikā ir pieaugusi par 50%.

Nils S. Konstantinovs raksta: "Ja šī ir realitāte un pēdējos gados bērnu skaits ar psihiskām problēmām pieaudzi par 50% (!), tad pareizais jautājums ir: kāpēc? Un diezgan skaidrs secinājums - tas, ko mēs šobrīd darām šajā sfērā, ir ļoti neefektīvi un nepalīdzoši. Ja pat ne kaitējoši."

Autors turpina: "Jā, noteikti, ka ir sakrituši iemesli. Bet, manuprāt, 4 galvenie: 1) Smartfoni - izraisot mazkustīgumu un sociālo tīklu toksiskumu 2) Vājās ģimenes un izirušās sabiedrības struktūras 3) Ēdiens un vide - metaboliskās veselības pasliktināšanās 4) Mentālās veselības fokuss -…"