Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Jūrmalas dome iecerējusi izveidot kapsētu jūrmalnieku iecienītā pastaigu, ogošanas un sēņošanas mežā

© Depositphotos

Neapskaužamā situācijā nonākusi Jūrmalas pašvaldība. Pilsētas kapsētā drīz beigsies kapu vietas, bet pret jaunas kapsētas ierīkošanu protestē vietējie iedzīvotāji. To plānots ierīkot priežu mežā, kas ir iemīļota jūrmalnieku pastaigu, ogošanas un sēņošanas vieta, vēsta “360TV Ziņneši”.

Ir skaidrs, ka neviens negrib dzīvot kapsētas tuvumā. Jūrmalas domē nonākuši jau 450 iedzīvotāju paraksti, ar mērķi apturēt vietvaras ieceri Rīgas - Jūrmalas šosejas malā, tieši pie Lielupes un iebrauktuves kūrortpilsētā, ierīkot kapsētu. Uzzinot par pašvaldības plānoto ieceri, vietējā Priedaines pārtikas veikala pārdevēja Lolita aktīvi iesaistījusies protesta akcijā, aicinot veikala apmeklētājus parakstīties pret šīs idejas īstenošanu: “Visiem, kas nāca pie manis veikalā, es stāstīju par šo plānu mežā ierīkot kapus, krematoriju. Tad centāmies pēc iespējas vairāk savākt parakstus.”

Arī jūrmalniece Valērija domes ieceri vērtē kā katastrofālu: “Ja te ierīkos krematoriju, visi dūmi nāks pāri mūsu dzīvojamam masīvam. Tas būtu drausmīgi, ja katru dienu jāosta mirušo dūmi. Tas ir neprāts, ierīkot kapus kūrortpilsētā - cilvēki atpūšas, bet viņiem jāklausās sēru mūzika.”

Vai par Jūrmalas vizītkarti gribam redzēt krustus un krematorija dūmeni, retoriski jautā Priedaines iedzīvotāja Rita. “Kapsēta tiek plānota 14 tūkstošu kvadrātmetru platībā, tas ir salīdzinoši neliels zemes pleķis, līdz ar to tā nav izeja no situācijas. Ko tad darīs pēc tam - paplašināsies līdz mājām, līdz šosejai?”

To, ka kūrortpilsētai steidzami jāmeklē risinājums, apstiprina pašvaldības uzņēmuma “Jūrmalas kapi” direktors Guntars Lasis. Kapavietu pietiks tikai dažiem gadiem. Iepriekš prognoze aprēķinos bija vēl skeptiskāka - tika minēts vien gads. Lai gan jaunajos pilsētas Meža kapos Slokā brīvu vietu glabāšanai ir vēl ap sešiem simtiem, jau savlaicīgi esot jādomā par jaunas kapsētas izveidi. “Ir daudz privātmāju, kuras uzbūvētas Lielupes un šī meža tuvumā. Ir loģiski, ka cilvēki satraucas par īpašuma vērtības krišanos gadījumā, ja kapsēta tiek ierīkota pavisam netālu no tā. Taču ir jāsaprot - ja Jūrmalā nebūs iespējas guldīt piederīgos, tas būs jādara kur citur. Man šķistu jocīgi, ja pilsētas iedzīvotāji vestu savus piederīgos, piemēram, uz Tukumu vai Mārupi.”

Dome atzīst, ka iespēja lūgt brīvu zemi kaimiņu pašvaldībā kapsētas ierīkošanai ir reāla. Jūrmalas Pilsētplānošanas pārvaldes vadītāja Vita Zvejniece atklāj: “Mums blakus ir Tukums, Babīte un Rīga, līdz ar to arī plānojam uzrunāt tieši šīs pašvaldības.”

Iecere paplašināt esošo Meža kapu teritoriju Slokā no iedzīvotāju puses savulaik arī tikusi nopelta. Zaļo zonu jeb meža masīvu pilsētvidē vēl ir daudz, bet visur esot artēziskie urbumi privātmāju nodrošināšanai ar dzeramo ūdeni. Priedaine esot vienīgā potenciāli piemērotā vieta kapsētas ierīkošanai. “Pirms konkrēta lēmuma pieņemšanas tiks organizēta visu pilsētas iedzīvotāju aptauja, pēc kuras sniegsim politiķiem savus priekšlikumus, kā rīkoties,” piebilst Vita Zvejniece.

Pienākot X stundai, risinājums būtu - glabātu virsū jau esošajiem apbedījumiem. Cits jautājums ir, vai cilvēki aizgājējus gribēs guldīt vietā, kur kāds cits jau kādreiz guldīts. Jūrmalā ir arī kolumbārijs urnu apbedījumiem pēc aizgājēja kremācijas. Šis pakalpojums gan jūrmalnieku vidū ir gaužām nepopulārs - gadā tie ir vien pāris pieprasījumi.