Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Gruzija, Georgija vai Sakartvelo - diskutēs par valsts nosaukuma lietošanu

© Pexels

Saeimas Ārlietu komisijas sēdē 21.februārī plkst.10 deputāti ar Ārlietu ministrijas un Valsts valodas centra (VVC) pārstāvjiem diskutēs par Gruzijas otra nosaukuma "Sakartvelo" lietošanu.

2021.gadā Gruzija vērsās ar aicinājumu pie citām valstīm turpmāk oficiāli dēvēt par Georgiju, nevis Gruziju. Tolaik Tbilisi vēlējās, lai valsts nosaukumam svešvalodās par pamatu tiktu ņemts jau senatnē pazīstamais grieķu un latīņu apzīmējums viņu valstij "Georgia", nevis krieviskais "Gruzija".

Šim aicinājumam atsaucās Dienvidkoreja, kas kļuva par pirmo valsti, kur veiktas Tbilisi lūgtās izmaiņas. Ar lūgumu turpmāk to dēvēt par Georgiju Gruzija vērsās arī pie citām valstīm, tostarp Japānas, Polijas un Baltijas valstīm. Paši gruzīni savu valsti dēvē par Sakartvelo.

2019.gadā VVC norādīja, ka Gruzijas valsts nosaukuma maiņa un alternatīvu izmantošana Latvijā tobrīd netika izskatīta, jo nebija saņemts oficiāls lūgums.

Gruzija bija lūgusi Lietuvu mainīt valsts nosaukumu, jo patlaban lietotais vārds Gruzija atspoguļojot valsts nosaukuma versiju krievu valodā. Tomēr Lietuvas Valsts lietuviešu valodas komisija nolēma saglabāt līdzšinējo Gruzijas valsts nosaukumu. Vienlaikus bija plānots, ka oficiālos dokumentos tiks ļauts izmantot vienu no alternatīvajiem variantiem - Sakartvelo vai Kartvelija.

Valsts lietuviešu valodas centrs šādu lēmumu iepriekš pamatoja ar apgalvojumu, ka pašreizējai Gruzijas nosaukuma versijai ir sena izmantošanas vēsture un unikāla forma, kas atbilst lietuviešu valodai. Turklāt nosaukums Sakartvelo netiek izmantots nevienā Eiropas Savienības dalībvalstī.

Savukārt 2021.gadā Lietuva oficiāli nolēma turpmāk saukt Gruziju atbilstoši tās pašnosaukumam par Sakartveliju (gruzīniski Sakartvelo, lietuviski - Sakartvelas).