Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Latvijā

Evika Siliņa aicina mežsaimniecības un lauksaimniecības nozares izstrādāt priekšlikumus

© Dmitrijs Suļžics/MN

Mežsaimniecības un lauksaimniecības nozares ir sadzirdētas un ieraudzītas, otrdien piketētājiem pie Ministru kabineta sacīja ministru prezidente Evika Siliņa (JV), ziņo aģentūra LETA.

Viņa pauda, ka ir svarīgi rūpēties par dabu, ievērojot arī tautsaimniecības intereses, tādēļ aicināja nozari izstrādāt priekšlikumus kompensācijas mehānismiem un citiem nozarei sāpīgajiem jautājumiem, lai vēlāk tie varētu tikt izdiskutēti Ministru kabinetā.

Siliņa uzsvēra, ka sašutumu radījušais biotopu regulējums, kas pašlaik mežsaimniecības nozares ieskatā paredz neadekvātas kompensācijas par zemju pārņemšanu dabas aizsardzībai, vēl ir izstrādes stadijā, un pie tā ieviešanas mehānismiem Ministru prezidentes uzdevumā strādā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), Zemkopības ministrija (ZM), Klimata un enerģētikas ministrija (KEM), kā arī Finanšu ministrija.

"Mums vēl līdz galam nav izstrādāts ne jaunais kompensējošais regulējums, ne mēs esam līdz galam izstrādājuši, kādā veidā un par ko būs šīs kompensācijas, kā arī, cik lieli būs šie ierobežojumi," sacīja Siliņa, piebilstot, ka patlaban būtiski ir uzturēt dialogu starp politikas veidotājiem un nozari.

Savukārt Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) izpilddirektors Artūrs Bukonts uzrunā uzsvēra, ka nozarei primāri ir jācīnās par darba vietām, kā arī iespēju ražot produkciju no Latvijā audzētas koksnes.

Viņš teica, ka ministrijas atsevišķi nav spējīgas atrisināt mežsaimniecības nozarei sāpīgos jautājumus un aicināja Siliņu uzņemties vadību par kopīgas un saskaņotas rīcības īstenošanu, ieviešot Eiropas zaļā kursa prasības Latvijā.

"Mums aizvien biežāk, diemžēl, sev jāuzdod jautājums, kas mēs esam - vai mēs esam saimnieki, vai mēs esam nomnieki savā zemē," uzrunājot piketētājus, sacīja Latvijas Meža īpašnieku biedrības (LMĪB) valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks.

Viņš pauda, ka šāda protesta akcija ir vēsturisks brīdis, jo, nozares iesaiste protestējot, liecina par pēdējo brīdi, kad problēmas būtu jārisina.

Tāpat viedokli par nozarei sāpīgajiem jautājumiem piketā pauda virkne uzņēmēju. Cita starpā runātāji uzvēra mežsaimniecības nozares atalgojuma celšanu, neskaidrības par nākotni, kā arī nepieciešamību kooperēties, lai Latvijā Eiropas Savienības (ES) zaļā kursa prasības tiktu ieviestas godīgi, rēķinoties ar darba devējiem un zemju īpašniekiem.

Jau ziņojām, ka otrdien Rīgā pie Ministru kabineta pulcējies gandrīz tūkstotis mežsaimniecības un lauksaimniecības nozares pārstāvju, piketējot par taisnīgu kompensāciju ieviešanu, ja meža zeme tiek nodota dabas aizsardzībai.