Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Noraida ieceri par ierobežojumu termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanai trešo valstu pilsoņiem

© Dmitrijs Suļžics / F64

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) deputātu rosinājumu noteikt maksimālo personu skaitu, kuras būtu tiesīgas uzturēties Latvijā, izmantojot studentu vīzas.

NA piedāvātie grozījumi Imigrācijas likumā paredzēja, ka derīgo termiņuzturēšanās atļauju skaits trešo valstu valstspiederīgajiem kopumā viena kalendārā gada laikā nedrīkst pārsniegt 5000.

Tāpat NA rosināja Imigrācijas likumā noteikt, ka termins "studenta darba atļauja" ir dokuments, kas ārzemniekam, kurš saņēmis ilgtermiņa vīzu vai termiņuzturēšanās atļauju sakarā ar pilna laika studijām Latvijas akreditētā izglītības iestādē vai sakarā ar studentu apmaiņu, dod tiesības strādāt Latvijas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Opozīcijas deputāti piedāvāja noteikt, ka trešo valstu studentiem ir jāsaņem īpaša atļauja - studenta darba atļauja, ja līdztekus mācībām vēlas strādāt.

Savukārt ar grozījumiem Krimināllikumā NA piedāvāja noteikt kriminālatbildību darba devējiem, kuri pretlikumīgi nodarbina trešo valstu pilsoņus.

Opozīcijas deputāti likumprojektu anotācijā norāda, ka grozījumu mērķis ir ierobežot iespējas Latvijā iepludināt imigrantus, izmantojot studentu vīzas, kā arī paredzēt lielāku atbildību iepriekšminēto tiesību normu neievērošanas gadījumos.