Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Prokuratūra nav guvusi apstiprinājumu apgalvojumiem, ka Vilnītis uzdevis noklausīties telefonsarunas

Prokuratūra pabeigusi pārbaudi saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāja Jura Juraša apgalvojumiem, ka KNAB vadītājs Normunds Vilnītis vairākkārt lūdzis prettiesiski noklausīties politiķu telefonsarunas, apstiprinājumu Juraša izteikumiem negūstot.

To piektdien LNT raidījumā "900 sekundes" pavēstīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, norādot, ka pārbaudes gala dokuments vēl nav oficiāli noformēts, taču pārbaudes gaitā nekādi pierādījumi, ka šādus uzdevumus Vilnītis būtu devis, nav iegūti.

"Līdz ar to pārbaudes rezultātā var secināt, ka iegūtais un iesniegtais informācijas apjoms ir nepietiekams, lai varētu izvirzīt Vilnīša kungam kādas pretenzijas saistībā ar iespējami nelikumīgu rīkojumu došanu iestādes darbiniekiem," uzsvēra Kalnmeiers.

"Pēc šiem paziņojumiem, kuri tika izteikti Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā prokuratūra uzaicināja gan Juraša kungu, gan [KNAB priekšnieka vietnieci Jutu] Strīķes kundzi, kā arī Vilnīša kungu sniegt savus paskaidrojumus minēto apgalvojumu sakarā. Šāda veida informācija netiešā veidā jau bija ietverta arī KNAB kolektīvajā darbinieku sūdzībā. Pārbaude tika veikta jau pagājušajā gadā. Pagājušajā gadā tika konstatēts, ka neviena nelikumīga noklausīšanās nav veikta KNAB, un kas attiecas uz šo jauno paziņojumu, tad nav iegūta nekāda papildus informācija, kā vien šo divu cilvēku apgalvojumi, ka šādas sarunas būtu notikušas," skaidroja ģenerālprokurors.

Viņš arī uzsvēra, ka no prokuratūras puses nekādas darbības vairāk šajā lietā nesekos.

"No prokuratūras puses nekas nesekos vairāk, jo arī attiecībā par abiem šiem apgalvojuma izteicējiem, mēs nesaskatām, ka būtu jāveic kādi prokurora reaģēšanas pasākumi. Jo, iespējams, ka ir bijušas kādas darba sarunas, no kurām ir izdarīti nepareizi secinājumi un uz kurām viņi ir bāzējuši savus izteikumus," skaidroja Kalnemeiers.

"Bet katrā ziņā darba sanāksmēs pārrunājot dažādus, iespējams, pasākumus, kuri ir veicami viņu uzdevumu izpildē, nav uzskatāmi par šādu nelikumīgu uzdevumu došanu. Katrā ziņā es vēlreiz uzsveru, ka nekādi pierādījumi šādu uzdevumu došanai nav iegūti, izņemot to, ka šīs divas amatpersonas to ir publiski paudušas," atkārtoti norādīja ģenerālprokurs.

Jau vēstīts, ka KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs martā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisijas sēdē apgalvoja, ka KNAB šefs viņam vairākkārt lūdzis prettiesiski noklausīties politiķu telefonsarunas. Dažas sarunas ar Vilnīti par sarunu noklausīšanos esot bijušas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes klātbūtnē.

Arī Strīķe apstiprina, ka Vilnītis viņai prasījis noklausīties politiķu telefonsarunas.

Jurašs uzskata, ka šī informācija jāanalizē komisijai, kas vērtē KNAB priekšnieka atbilstību amatam. Šis fakts arī minēts KNAB darbinieku vēstulē prokuratūrai, kurā norādīts uz daudziem faktiem par Vilnīša iespējamām nelikumībām.

Vilnītis pārmetumus noraida.

Tikmēr valdība 15.martā nolēma izveidot komisiju, kas vērtēs Vilnīša atbilstību amatam. Komisijas izveidošanu ierosināja ģenerālprokurors Kalnmeiers pēc tam, kad prokuratūra bija izvērtējusi premjeram un prokuratūrai iesniegto KNAB darbinieku sūdzību par Vilnīša iespējamām prettiesiskām darbībām.