Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

KNAB ierobežo publisku pieeju likvidēto partiju ziedotāju sarakstiem

© Dāvis Ūlands / F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ierobežojot piekļuvi likvidēto politisko partiju ziedotāju sarakstiem, tādējādi raisot plašu sabiedrības diskusiju, ziņo raidījums "Nekā personīga."

Šā gājiena rezultātā sabiedrībai vairs nav pieejami dati par partiju ziedotājiem, kas savu darbību pabeidza pirms vairāk nekā 10 gadiem.

Viens no iemesliem, kāpēc KNAB nolēma ierobežot piekļuvi šiem datiem, ir saistīts ar Datu valsts inspekcijas prasību ievērot Eiropas datu regulu. Tomēr šāds solis izraisīja daudzus jautājumus un kritiku no dažādām sabiedrības daļām.

Saskaņā ar KNAB ierobežojumiem piekļuve šiem datiem būtu iespējama tikai 10 gadus pēc attiecīgās partijas likvidācijas vai reorganizācijas. Šis termiņš ir salīdzināms ar noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanas laiku, kas, pēc KNAB teiktā, attaisno šādu pieeju.

Tomēr daudzi žurnālisti, sabiedriskie aktīvisti un politiķi ir pauduši bažas par šo lēmumu, norādot, ka sabiedrībai ir tiesības zināt par politisko partiju finansēšanas avotiem, īpaši tām, kuras ir bijušas iesaistītas skandālos vai pretlikumīgās darbībās.

Turklāt šis KNAB lēmums aktualizē jautājumu par politiskās sistēmas caurskatāmību un atklātību. Arvien biežāk tiek izvirzīta prasība pēc papildu pārredzamības pasākumiem, lai novērstu iespējamu korupciju un politisku ietekmi uz lēmumu pieņemšanu.

Tādējādi šis KNAB solis ir raisījis vēl vienu debašu vilni par sabiedrības tiesībām uz informāciju un politisko partiju finansēšanas pārredzamību Latvijā.