Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Par ātruma pārsniegšanu var nākties šķirties pat no 1400 eiro

© pixabay.com

Saeimas Juridiskā komisija trešdien virzīšanai trešajam lasījumam atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz, ka transportlīdzekļa īpašnieku nekavējoties informēs, ja tiks fiksēts, ka ceļu satiksmē piedalās transportlīdzeklis, kuram noteiktajā termiņā nav veikta civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana (OCTA) vai valsts tehniskā apskate, kā arī sodu par šādu pārkāpumu piemēros ne biežāk kā reizi 24 stundu laikā.

Deputāti vienojās, ka informāciju par šādiem pārkāpumiem nosūtīs elektroniski, savukārt kārtību, kādā informācija paziņojama transportlīdzekļa īpašniekam, noteiks Ministru kabinets.

Plānots, ka tas stāsies spēkā no nākamā gada.

Deputāti komisijas sēdē diskutēja par Tieslietu ministrijas (TM) piedāvāto priekšlikumu, ka administratīvo sodu par vairākiem pārkāpumiem saistībā ar braukšanu bez OCTA vēlreiz piemēro pēc tam, kad personai ir paziņots par fiksēto administratīvo pārkāpumu.

TM Valststiesību departamenta Administratīvās atbildības politikas nodaļas jurists Sandis Vilcāns norādīja, ka izvēlētajam termiņam 24 stundas nav saskatāms noteikts pamatojums. "Sods nevar sasniegt mērķi, ja persona nezina par piemēroto sodu vai konstatēto pārkāpumu. Šie pasākumi nekādā veidā neietekmē personas rīcību. Tā rezultātā vairākkārtīgi piemērotiem sodiem nav nekāda cita attaisnojuma, kā vien iekasēt naudu," pauda Vilcāns.

Savukārt Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (JV) vērsa uzmanību, ka Ceļu satiksmes likumā ir norādīts, ka vadītājam pirms izbraukšanas jāpārbauda vai transportlīdzeklim ir vai nav OCTA, tādēļ viņš aicināja neatbalstīt šo TM priekšlikumu.

Viņš arī pauda nostāju, ka cilvēkam būtu nekavējoties jāsaņem paziņojums par pārkāpumu, nesaistot informācijas saņemšanu ar soda piemērošanu, tādēļ komisija neatbalstīja TM priekšlikumu, bet izveidoja priekšlikumu, kas nosaka, ka transportlīdzekļa īpašniekam, nekavējoties elektroniski nosūtāma informācija par fiksēto gadījumu.

Kā aģentūru LETA informēja iepriekš Saeimas Preses dienestā, ar grozījumiem plānots noteikt, ka par ātruma pārsniegšanu no 61 līdz 70 kilometriem (km/h) stundā ar mopēdiem, motocikliem, vieglajiem automobiļiem un kravas auto, kuru pilna masa nepārsniedz 7,5 tonnas, transportlīdzekļa vadītājam varēs piemērot naudas sodu no 720 līdz 960 eiro (pašlaik - no 360 līdz 480 eiro) un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz deviņiem mēnešiem (pašlaik - sešiem).

Savukārt, ja minētajā apjomā ātrums tiks pārsniegts apdzīvotā vietā, plānots piemērot naudas sodu no 1040 līdz 1400 eiro (pašlaik - no 540 līdz 680 eiro) un atņemt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības no deviņiem līdz 12 mēnešiem (patlaban tiesību izmantošanas aizliegumu piemēro uz 12 mēnešiem).

Gadījumos, kad atļautais braukšanas ātrums būs pārsniegts vairāk nekā par 70 km/h, plānots piemērot naudas sodu no 1400 līdz 2000 eiro un atņemt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības no 12 līdz 36 mēnešiem. Tas attieksies uz visiem transportlīdzekļiem, neatkarīgi no to pilnas masas.

Tāpat grozījumi paredz, ka transportlīdzekļa vadītāja dokumentiem līdzi būs jābūt ne vien mehānisko transportlīdzekļu vadītājiem, bet arī velosipēdu un elektroskrejriteņu vadītājiem.

Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl galīgajā lasījumā jāatbalsta Saeimai.