Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Straume: cietumā es vācu kopā savu dvēseli

© f64

Bijušais Saeimas spīkers Jānis Straume, kuru policisti pieķēra braucam pie stūres 1,9 promiļu reibumā, atklājis, ka cietumā viņš vācis kopā savu dvēseli.

"Grēksūdzē" Latvijas Televīzijas Ziņu dienestam Straume stāstījis, ka liktenīgajā 8.aprīļa vakarā viņam bijusi iespēja palikt pie drauga Talsu novadā, taču kādam tuvam cilvēkam bijusi nepieciešama palīdzība, un tāpēc bijušais spīkers riskējis un sēdies pie stūres alkohola reibumā. Viņš atzinīgi novērtēja Tukuma policistu darbu, jo pēc formalitāšu nokārtošanas Straumem bija iespēja sniegt palīdzību šim cilvēkam.

"Arī tiesā atzinu, ka šādā situācijā šis arguments nevar būt vainu mīkstinošs apstāklis," piebilda Straume.

Runājot par sajūtām pēc iznākšanas no cietuma, Straume norādīja, ka psiholoģiski un emocionāli viņš jūtas labi, taču fiziski – ne pārāk, jo cietumā "nav ne dīvānu, ne viskija, ne ikru, ne "Dormeo" matrača".

Straume sacīja, ka desmit dienas cietumā viņam bijis kā dvēselisks ceļojums.

"Es jau pēdējos mēnešos ļoti daudz ar sevi strādāju, un šis bija kā desmit dienu dvēselisks ceļojums, es vācu kopā savu dvēseli. Šeit bija iespēja izdzīvot visu dzīvi," sajūtās dalījas bijušais Saeimas spīkers.

Cietumā Straume daudz lasījis un rakstījis, un viņš pastāstīja, ka sarūpējis dāvanu sievai – dzejoļu krājumu "Cietumnieka intīmās piezīmes".

"Vakarā iedzersim vīnu, un es viņai pasniegšu dzeļoju krājumu rokrakstā, jo drīz ir kāzu jubileja," pavēstīja Straume.

Pārtika cietumā bijusi normāla, taču to viņš lietojis maz, un pēc iznākšanas no cietuma secinājis, ka bikses krīt nost.

"Patlaban es jūtos godīgs pret sevi, tas, kā man ir žēl, man ir žēl savu tuvāko. Izmantojot šo iespēju, es gribētu pateikt, mīļie šoferīši un šoferītes, nekad nebrauciet pie stūres reibumā. Viena lieta ir bargais sods, ko var saņemt, bet daudz vairāk cieš tuvinieki, un, nedod Dievs, ja vēl kāds svešs nevainīgs cilvēks," klāstīja Straume. "Es savā mūžā pie stūres alkohola reibumā vairs nesēdīšos," viņš teica.

Uz jautājumu, vai cietumā viņš nožēlojis grēkus, Straume atbildēja: "Tāpēc jau man pašlaik ir jāvāc dvēsele, jo es biju tur augšā. Augšā, šajos varas ešelonos, cilvēkam ir ļoti grūti palikt cilvēkam. Pašam ar sevi tagad ir jātiek galā. Man būs ko teikt par to, kas notiek sabiedrībā."

Savukārt, pamatojot izstāšanos no partijas "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, Straume paskaidroja, ka viņam bijusi vēlme atbrīvoties un "būt brīvam kā cilvēkam, lai mani nesaista statūti, programmas, liekulīgas politiskas intrigas". "Es varu pašlaik runāt brīvi un to es darīšu. Ilgi nebūs jāgaida," apliecināja Straume.

Uz jautājumu, vai Straumi kāds iegāzis, ziņojot policijai, Straume atbildēja tēlaini: "Es esmu par to domājis un atceros kāda vieda cilvēka teikto: "Ja tu esi dzenis šajā dzīvē, tad balts gulbis šajā dzīvē tu nekad nebūsi." Lai visiem ir mierīgs noskaņojums, lai viņi visi ir mierā ar sevi, jo dzeņu populācija ir neizmirstoša."

Jau vēstīts, ka bijušais Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume pie stūres sēdies 1,9 promiļu alkohola reibumā, šonedēļ rakstīja portāls "pietiek.com".

Ekspolitiķim ne tikai uz četriem gadiem atņemtas autovadītāja tiesības, bet arī uz kādu laiku būs jāatvadās no sava vaļasprieka, jo viņam konfiscētas divas džipā atrastās karabīnes. Bez aresta un tiesību atņemšanas bijušajam politiķim piemērots arī 800 latu liels naudas sods.

Pēc policijas sniegtās informācijas, 8.aprīļa vakarā ap pulksten 21.15 Straume braucis ar savu trīs gadus veco luksusa tipa apvidus auto "Infiniti QX56", kad viņu autoceļa Rīga–Ventspils 65.kilometrā aizturējusi patruļa.

Tukuma policijā apstiprināja, ka modrību Straumes džips izraisījis tādēļ, ka saņemts kāda iedzīvotāja zvans, lai pievēršot uzmanību šim auto.

11.aprīlī administratīvā lieta nodota Tukuma rajona tiesai. Tomēr 10 diennakšu sodu Straume izcieta Jūrmalā, jo tur ir viņa deklarētā dzīvesvieta.