Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

No tirdzniecības būs jāizņem tūkstošiem bērnu grāmatu

© Publicitātes foto

Eiropas Savienības valstīs rotaļlietu pārbaudes ir pašsaprotama lieta – vienotajā tīklā ikvienam pat ir iespējams pārliecināties, kādā valstī, kāda veida, kur ražotas bērniem bīstamas rotaļlietas, kas pieprasītas atsaukt no tirgus.

Tas attiecas arī uz grāmatām, kuras satur dažādus spēļu elementus un kuras lielākoties domātas pirmsskolas vecuma bērniem.

Ažiotāžu un asas grāmatu izdevēju iebildes izraisījuši Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) brīdinājumi, ka no šā gada 20. jūlija stāsies spēkā stingrāki noteikumi par rotaļlietu drošumu, kas, pēc Latvijas Grāmatnieku ģildes sniegtās informācijas, nozīmē, ka no veikaliem būs jāizņem arī krāsojamās grāmatas, grāmatas ar uzlīmēm un cietiem vākiem. Grāmatu izdevēji ir satraukušies par PTAC sāktajām pārbaudēm grāmatu tirdzniecības vietās. Grāmatnieku ģildes un izdevniecības Zvaigzne ABC vadītāja Vija Kilbloka apgalvo, ka šādas pārbaudes bijušas Zvaigzne ABC grāmatnīcā, pēc kuras uzņēmums izņēmis no apgrozības 12 grāmatas un tam sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols. Vēlāk sekojušas arī citas pārbaudes. Uzņēmuma vadītāja arī norāda: PTAC brīdinājis, ka no 20. jūlija stāsies spēkā jauni Ministru kabineta noteikumi par rotaļlietu drošumu, kas, pēc izdevēju prognozēm, radīs zaudējumus. Lai tos nepieļautu, grāmatnieki varētu pat vērsties tiesā. Zvērināts advokāts Juris Balodis-Bolužs spriež: Latvijā ir normas, kas attiecinātas uz rotaļlietu drošumu, tomēr tās neattiecas uz bērnu grāmatām, bet PTAC, atsaucoties uz ES vadlīnijām, pārāk plaši raugās, vai šīs normas attiecināmas arī uz bērnu grāmatām. Viņaprāt, ES vadlīnijas nav tiesību akts un tām nav juridiska spēka – tikai rekomendējošs.

PTAC vispirms noliedz, ka būtu kādas grāmatas pieprasījis izņemt no grāmatnīcām – tā esot sabiedrības maldināšana. PTAC speciāliste Ilze Žunde skaidro, kāpēc bērnu grāmatas jākontrolē: aizvien vairāk uzņēmēji rada bērnu grāmatiņas un rotaļlietas, kas paredzētas maziem bērniem un kurās izmantoti inovatīvi risinājumi, piemēram, spilgtas krāsas, pievienotas sīkas detaļas, aukliņas, skaņu elementi, pat ar baterijām darbināmi mehānismi. Tas uzliek papildu atbildību – šādām grāmatām jāatbilst noteiktām drošuma normām. "Lai izprastu problēmu, jāsaprot, ka šīs papildu prasības neattiecas uz visām grāmatām, bet tikai tām, kas atbilst rotaļlietas definīcijai un kuru mērķauditorija ir bērni," uzsver I. Žunde.

Kādi ir riski grāmatās – rotaļlietās? Tās ir sīkas, viegli noņemamas detaļas, ķīmiskas vielas (piemēram, kancerogēnas), atdalāmi sīki magnēti, viegli pieejamas baterijas.

PTAC eksperti norāda, ka vasarā patiešām stāsies spēkā pastiprinātas drošības normas, bet būs pārejas periods – divi gadi izdevumiem ar sīkām un potenciāli bīstamām detaļām, bet trīs – lai tiktu novērsta konkrētu ķīmisku vielu izmantošana bērniem paredzētu rotaļlietu ražošanā. Rotaļlietu drošuma noteikumi attiecināmi tikai uz tām grāmatām, kas saskaņā ar noteikumiem atbilst rotaļlietas definīcijai, kas ir "jebkurš izstrādājums vai materiāls, kas īpaši projektēts vai paredzēts, lai ar to rotaļātos bērni, kas ir jaunāki par 14 gadiem".

***

VIEDOKĻI

Vija KILBLOKA, Zvaigzne ABC vadītāja:

– Balstoties uz Eiropas Savienības vadlīnijām rotaļlietu drošības jautājumos, Latvijas iestādes aizliedz tirgot bērnu grāmatas, kuras tiek pielīdzinātas rotaļlietām, lai arī šīm vadlīnijām nav likuma spēka, turklāt grāmatu izdevēji par tām tikpat kā nav dzirdējuši. Grāmatu izdevēji ir gatavi tiesāties, lai mainītu valsts iestāžu izpratni par to, ka bērnu grāmatas ar dažādiem papildelementiem būtu raksturojamas kā nedrošas rotaļlietas, kas būtu jāizņem no tirdzniecības.

Svetlana MJAKUŠKINA, PTAC eksperte:

– Kontroles reidi tirdzniecības vietās notiek un turpinās notikt saistībā ar grāmatām, kas satur sīkus elementus, piemēram, baterijas, ko bērns par noņemt un norīt. Riski saistāmi arī ar ķīmiskām vielām, kas izmantotas grāmatu izveidē. Pēc līdzšinējām pārbaudēm grāmatu tirdzniecības vietās nevienam tirgotājam nav piemērots naudas sods, nav prasīts arī atsaukt grāmatas, uz ko attiecas drošības noteikumi.