Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Eksperts: 10.Saeimas darbība būs ierobežota; par prezidenta ievēlēšanu tā nelems

Līdz ar Valsts prezidenta Valda Zatlera ierosinājumu par Saeimas atlaišanu, parlamenta darbība uz laiku būs ierobežota un, visticamāk, tas nebalsos arī par jaunā prezidenta ievēlēšanu, aģentūrai BNS atzina zvērināts advokāts un Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas loceklis Lauris Liepa.

Viņš sacīja, ka tagad Saeimas darba kārtību noteiks Valsts prezidents, kurš, ņemot vērā, ka ir apšaubījis šīs Saeimas godaprātu, pēc politiskās loģikas nopietnus jautājumus, tostarp Valsts prezidenta ievēlēšanu, Saeimai neuzticēs.

Pēc Liepas teiktā, Zatlers pirmo reizi Latvijas vēsturē izmantojis Satversmē paredzētās tiesības ierosināt Saeimas atlaišanu. Tā kā prezidents nevar Saeimu atlaist, viņš uz to aicina tautu. Tautas nobalsošana sarīkojama visdrīzākajā laikā. "Tiklīdz Valsts prezidents ierosinājis atlaist Saeimu, nobalsošana jārīko nekavējoties. Tas nozīmē, ka būtībā jau pirmdien jāsāk organizēt tautas nobalsošana," viņš teica.

Saskaņā ar viņa teikto referendumā būs jālemj, vai balsot par vai pret parlamenta atlaišanu. Ja vairāk nekā puse nobalsos par atlaišanu, tad divu mēnešu laikā sarīkojamas Saeimas vēlēšanas. Ja turpretī lielākā daļa balsotāju neatbalsta Saeimas atlaišanu, tad tā paliek savā vietā, taču atlaists ir Valsts prezidents un viņa vietā Saeima ievēl jaunu prezidentu.

Eksperts skaidroja, ka pēc sestdienas vakara paziņojuma Saeimas deputātiem pilnvaras saglabāsies, taču parlaments varēs sanākt tikai un vienīgi pēc prezidenta uzaicinājuma. "Valsts prezidents šobrīd nosaka, vai Saeimai sanākt uz sēdēm vai ne.Saeima pati to nevar izdarīt," teica Liepa.

Jautāts par nākamnedēļ plānotajām Valsts prezidenta vēlēšanām, viņš atzina - ja prezidents uzskatītu, ka šai Saeimai būtu tiesības ievēlēt prezidentu, viņš varētu to likt parlamenta darba kārtībā, taču tā kā ir apšaubījis Saeimas godaprātu un tiesības turpināt darbu, tad, visticamāk, nopietnus jautājumus prezidents tai neuzticēs.

"Es domāju, ka tas ir loģiski. Ja valsts prezidents saka, ka šī Saeima nebauda tautas uzticību, tad nedrīksētu uzticēt pieņemt ļoti svarīgu jautājumu lemšanu, piemēram, Valsts prezidenta ievēlēšanu," pauda eksperts.

Viņš arī skaidroja, ka gan Valsts prezidenta, gan Ministru prezidenta funkcijas šajā laikā saglabāsies pilnā apmērā, ierobežota savā darbībā būs vien Saeima, kurai varētu uzticēt vien neatliekamus jautājumus.

Eksperts arī atgādināja, ka drīzumā Saeimai paredzēts doties vasaras brīvdienās un līdz ar to izvēlēts arī salīdzinoši labākais laiks. "Jāsaka, ka Valsts prezidents ir ļoti uzmanīgi izmantojis savu ārkārtas pilnvaru un šī izmantota pirmo reizi Latvijas vēsturē. Līdz šim neviens prezidents ne pirmskara, ne atjaunotās Latvijas vēsturē šo tiesību nav izmantojis," viņš sacīja.

Jau vēstīts, ka Zatlers sestdienas vakarā paziņoja, ka rosina Saeimas atlaišanu.