Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Testa rezultāti uzrāda tikai 1,55% transtaukskābju saturu "Selgas" vafelēs

Neatkarīgas laboratorijas "BIOR" testa rezultāti uzrādījuši tikai 1,55% transtaukskābju saturu "Selgas" vafelēs, aģentūrai BNS pastāstīja saldumu un konditorejas ražotāju "Laima" un "Staburadze" vadības uzņēmuma "NP Foods" Kvalitātes daļas vadītāja Vēsma Smilga.

Viņa atzina, ka pēc dāņu profesora Stēna Stendera paziņojuma par "Selga" vafeļu īpašo kaitīgumu "Laima" iesniedza minētās vafeles izvērtēšanai vairākās neatkarīgās laboratorijās Latvijā un ārvalstīs, ņemot vērā to, ka vafeles "Selga" tiek eksportētas uz tādām Eiropas Savienības valstīm kā Vācija, Lielbritānija un Īrija.

"Saņemts pirmais atzinums, ko veicis pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR" Latvijā," informēja Smilga un paskaidroja, ka testēšanas rezultāts uzrāda tikai 1,55% transtaukskābju produkta saturā. "Saņemtie testa rezultāti apliecina, ka vafeles pilnībā atbilst Dānijas paaugstinātajām prasībām," uzsvēra "NP Foods" kvalitātes daļas vadītāja.

Vienlaikus Smilga atgādināja, ka "NP Foods" jau vērsies pie varas un uzraugošajām iestādēm, arī Drošības policijas, jo nepieciešami varas instrumenti, lai noteiktu atbildīgos par radīto kaitējumu. Pašlaik tiek veikts arī pētījums, pēc kura "NP Foods" varēs aprēķināt kaitējuma apmēru, piebilda uzņēmuma pārstāve.

Jau vēstīts, ka "NP Foods" vērsies Konkurences padomē ar iesniegumu par negodīgas konkurences darbībām pret saldumu ražotājiem "Laimu" un "Staburadzi". Plānots vērsties arī Eiropas Komisijā ar lūgumu izvērtēt nepamatotus un prettiesiskus konkurences izkropļojumus iekšējā tirgū.

"NP Foods" valdes priekšsēdētājs Juris Jonaitis aģentūru BNS informēja, ka Drošības policijai savukārt nosūtīts iesniegums ar lūgumu ierosināt krimināllietu par neslavas celšanu un apzinātām darbībām, kaitējot Latvijas ekonomikai. Drošības policija izvērtē iesniegumā minēto informāciju.

Saskaņā ar sniegto informāciju "NP Foods" pašlaik veic izpēti par kaitējumu, ko uzņēmumam un zīmoliem "Selga" un "Laima" nodarījis falsificētais paziņojums par vafeļu "Selga" kaitīgumu. Tiek aprēķināts arī morālais un materiālais kaitējums, kas ir nodarīts "Laimai" un "Staburadzei", lai izvirzītu prasību tiesā par zaudējumu atlīdzību, klāstīja Jonaitis.

Ziņots, ka dāņu profesors Stenders iepriekš Latvijas Televīzijas ziņu raidījumā "Panorāma" pavēstīja, ka "Selgas" jogurta vafeles ir kaitīgas veselībai. Atsaucoties uz starptautiskās komerclaboratorijas "Eurofins" Dānijas nodaļas veikto analīzi, viņš minēja, ka "NP Foods" ražotajās vafelēs "Selga" transtaukskābju daudzums no visiem taukiem ir 44%. Vēlāk gan šī informācija tika atsaukta, jo laboratorija bija pieļāvusi kļūdu. Tā laboja iepriekš iegūto rezultātu uz 9%.

Dānijā, Austrijā, Šveicē un Islandē atļautais transtaukskābju līmenis ir 2%, savukārt Latvijā atļauto transtaukskābju līmenis normatīvos aktos pašlaik nav noteikts.

"NP Foods" apvieno Latvijas, Lietuvas un Polijas pārtikas, tirdzniecības un loģistikas uzņēmumus "Laima", "Staburadze", "Gutta", "Staburadzes konditoreja", "Saldumu tirdzniecība", "NP Logistics". Tas ir Latvijas lielākais vadības uzņēmums saldumu un dzērienu sektorā.