Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Daugavpilī visi trihinelozes pacienti ēduši tirgū pirktu cūkgaļu

Ar trihinelozi Daugavpilī saslimuši cilvēki no trim dažādām ģimenēm, kuri savā starpā nav saistīti, epidemioloģiskajā izmeklēšanā noskaidrojuši Latvijas Infektoloģijas centra Epidemioloģiskās uzraudzības un sabiedrības veselības departamenta speciālisti. Visās ģimenēs ēsta cūkgaļa, un visi to iegādājušies Daugavpils tirgū.

Trihineloze ir izplatīta parazitārā slimība, kuru ierosina parazitējošs tārps. Ar to var būt inficēti gan savvaļas dzīvnieki – mežacūkas, lāči, lūši, vilki, lapsas –, gan mājdzīvnieki – cūkas, suņi, kaķi, zirgi un arī grauzēji. Slimības apraksts ir baiss. Cilvēks parasti inficējas, lietojot uzturā svaigu vai termiski nepietiekami apstrādātu cūkas vai medījuma gaļu un gaļas produktus, kas satur trihinellas. Nonākot gremošanas traktā, trihinellas kāpuri trīs dienu laikā attīstās līdz pieaugušo tārpu stadijai, bet pieaugušie tārpi rada atkal jaunus kāpurus. Tie dzīvo visā organismā, un atkarībā no tā, cik daudz un kurā vietā tie lokalizējas, pacientam parādās sūdzības. Slimība var noritēt dažādi – pat bez simptomiem līdz pat smagai gaitai ar letālu iznākumu.

Jūnijā Daugavpilī tika reģistrēti seši saslimšanas gadījumi ar trihinelozi. Epidemioloģiskajā izmeklēšanā noskaidrots, ka visi lietojuši uzturā vietējā tirgū pirktu cūkgaļu, savvaļas dzīvnieku gaļu nav ēduši. Pārtikas un veterinārais dienests veicis gaļas produkcijas laboratorisku izmeklēšanu Daugavpils tirgū – divos cūkgaļas paraugos konstatēti trihinelozes izraisītāji. Epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās.

Pēdējos gados saslimstība ar trihinelozi Latvijā samazinājusies – lielākie slimības uzliesmojumi reģistrēti 2000. gadā (saslima 31 cilvēks) un 2005. gadā (35 cilvēki). Abos uzliesmojumos inficēšanās bija saistīta ar cūkgaļas lietošanu. Pēdējais trihinelozes uzliesmojums Daugavpils reģionā reģistrēts 2003. gadā, kad saslima 15 cilvēku, uzturā lietojot mežacūkas gaļu.

Epidemiologi norāda: ar trihinelozi slims cilvēks nav bīstams apkārtējiem, jo saslimt var tikai, apēdot nepietiekami termiski apstrādātu vai svaigu inficētu gaļu. Bet trihinellu kāpuri ir ļoti izturīgi, jo pārcieš gaļas ilgstošu vārīšanu, sālīšanu, cepšanu, tāpēc LIC iesaka gaļu iegādāties zināmās vietās, piemēram, tur, kur tiek veiktas pārbaudes.