Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Nodibināta Zatlera Reformu partija

"Sapņu fabrikā" sestdien kopsapulcē, piedaloties 293 biedriem, nodibināta Zatlera Reformu partiju (ZRP).

Zatlera Reformu partija būs centriska partija, uzsverot, ka valsts attīstībai nepieciešama politika bez etniskā dalījuma.

Galvenais centriskuma balsts ir nostādne, ka turpmākajai valsts politikai ir jāievieš līdzsvars valsts attīstībā.

Būtiska atšķirība no citiem centriskajiem politiskajiem spēkiem būs tā, ka "ZRP uzsvars ir uz nākotni, vidējā un ilgtermiņa perspektīvu un rīcībpolitikas pieskaņojumu attīstības stadijai".

"ZRP nav labēja partija, jo nepaļaujas tikai uz indivīdu un privātīpašnieku izvēlēm un to, ka visu atrisinās tirgus likumi," teikts partijas programmas ievaddaļā.

Partijas ideoloģijas stūrakmens ir pilsoņu solidaritāte un uzsvars uz kopienas identitāti un spēku. Partija iestājas par efektīvu un nelielu valsts pārvaldi.

ZRP mērķis ir īstenot Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju "Latvija 2030", ko izstrādāja ekspertu grupa prezidenta Zatlera Stratēģiskās analīzes komisijas līdera Roberta Ķīļa vadībā. Stratēģijas mērķi ir ilgtspējīga sabiedrība ar demogrāfiski līdzsvarotu vismaz divus miljonus lielu tautu, kas ir pārtikusi – IKP uz vienu personu ir vismaz 27 tūkstoši eiro gadā, un ar lielāku sociālekonomisko vienlīdzību.

Partijas misija ir nozīmīgu reformu īstenošana, "lai atbrīvotu tautas, zemes un valsts potenciālu un novāktu uzkrātās barjeras līdzsvarotai ilgtspējīgai attīstībai". Partijas programma aptver septiņus gadus jeb divus Saeimas sasaukumus.

Galveno reformu virzieni būs izveidot veselīgu, reģionāli konkurētspējīgu ekonomikas struktūru, atjaunot demogrāfisko līdzsvaru un sociālās sistēmas ilgtspēju, piedāvāt augstsvērtīgu un viegli pieejamu izglītības un veselības sistēmu, izveidot pragmatisku, izmaksu ziņā efektīvu un tālredzīgu publisko pārvaldi, kā arī izveidot pilsoņiem atbildīgu un uzticamu politisku lēmumu pieņemšanas sistēmu.