Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Plus punkts atcels papildus maksas - piecu santīmu iekasēšanu

Pakļaujoties Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) spiedienam Plus punkts līdz 15. augustam pārtrauks piemērot apkalpošanas maksu, kas bija noteikta piecām preču kategorijām, tai skaitā preses izdevumiem, portālu nra.lv informē Plus punkts tirdzniecības vadītājs Raitis Kvēps.

Vienlaicīgi Plus punkts absolūti pārliecināts, ka uzņēmuma pieņemtie lēmumi bija juridiski korekti un ne konkurences situāciju, ne patērētāju tiesības neaizskāra. To apliecina fakts, ka PTAC nesteidzās ar lēmuma pieņemšanu, jo apzinās, ka tieši un viennozīmīgi neviens likums nav pārkāpts un pieņemto lēmumu būtu iespējams pamatot tikai ļoti brīvi interpretējot atsevišķas likumdošanas normas, kuras neattiecas uz Plus punkts darbību.

Plus punkts saņēma vēstuli ar konkrētu norādi par iespējamajām soda sankcijām, PTAC piedāvājuma neizpildes gadījumā. "Šajā situācijā uzskatām, ka PTAC rakstiskais piedāvājums atcelt apkalpošanas maksu, lai nesekotu soda sankcijas, pēc būtības ir administratīvais akts un tāpēc Plus punkts to likumā noteiktajā kārtībā vispirms lūgs juridiski izvērtēt Ekonomikas ministrijai un nepieciešamības gadījumā pārsūdzēs arī Administratīvajā tiesā," norāda R. Kvēps.

Plus punkts no Ekonomikas ministrijas cer saņemt juridiski precīzu un viennozīmīgi saprotamu atbildi vai, iespējams, risinājumus likumdošanas sakārtošanā, lai uzņēmēji varētu darboties prognozējamā vidē ar skaidri izprotamiem spēles noteikumiem bez ierēdņu interpretācijas iespējām.

Portāls nra.lv jau ziņoja, ka līdz 15. augustam preses tirdzniecības tīklam Plus punkts jānovērš jūnijā ieviestā prakse par katru preses izdevumu, loterijas biļetēm papildus iekasēt piecus santīmus. Preses izdevēji cer, ka šis pārkāpums tiks novērsts un no tā necietīs lasītāji.

Latvijas Preses izdevēju asociācijas (LPIA) izpilddirektors Guntars Līcis pauž izbrīnu par šādas maksas iekasēšanu un uzskata, ka tas īsti nav korekti. «Esam vērsušies pie Konkurences padomes, Patērētāju tiesību un aizsardzības centra (PTAC) un vairākiem juristiem ar lūgumu pārskatīt, vai šāda papildu maksājuma iekasēšana ir likumīga. To īpaši izjūt Vidzemē, kur Plus punkts vairāku bijušo rajonu teritorijās ir dominējošā stāvoklī. Tā, piemēram, Valmierā lielajos tirdzniecības centros ir tieši šis uzņēmums. Labākā situācijā ir Kurzeme,» Neatkarīgajai stāsta LPIA izpilddirektors G. Līcis.

PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Ilze Žunde norāda, ka ir pieprasīti paskaidrojumi par šīs maksas iekasēšanas pamatojumu un, izvērtējot saņemtos argumentus, līdz 15. augustam Plus punktam uzdots novērst papildu maksājuma iekasēšanu.

Tikmēr Mediju nama izdevumus – laikrakstu Neatkarīgā, žurnālus Māja, Vakara Ziņas un Sporta Avīze – lasītāji aicināti iegādāties uzņēmumu Narvesen, Preses apvienība tirdzniecības vietās, Rimi un Maxima veikalos un pārējās tirdzniecības vietās, kur tos var nopirkt par ierasto cenu bez dīvainās apkalpošanas maksas.