Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Ārsti pieprasa apturēt grozījumus, kas liktu izrakstīt lētākās zāles

Atklātā vēstulē valsts augstākajām amatpersonām praktiski lielākā daļa mediķu profesionālo organizāciju, kā arī pacientu un farmaceitu biedrības pieprasa Veselības ministriju (VM) atsaukt izstrādātos grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas paredz uzlikt ārstiem pienākumu pirmajā reizē izrakstīt lētākas kompensējamās zāles.

Vēstuli parakstījusi Latvijas Ārstu biedrība, pacientu organizācija Sustento, farmaceitu organizācijas, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācija, kardiologi, internisti, endokrinologi, pediatri, psihiatri, otolaringologi, gastroenterologi, reimatologi, alergologi un daudzas citas ārstu profesionālās apvienības un pacientu organizācijas.

Latvijas Ārstu biedrība norāda: saskaņā ar Ārstniecības likumā noteikto «ārsts savā profesionālajā darbībā ir brīvs», bet paredzamā norma to ierobežos. Organizācijas pieprasa plaši apspriest grozījumos skartos jautājumus, izveidojot VM darba grupu un iesaistot tajā pacientu, ārstu un farmaceitu, zāļu ražotāju un lieltirgotāju, kā arī citas nevalstiskās organizācijas.

VM sagatavotie grozījumi paredz: pirmo reizi pacientam izrakstot valsts kompensētos A sarakstā iekļautos medikamentus, ārstam ir pienākums receptē norādīt lētākās jeb tā sauktās references zāles. Ja pacienta ārstēšanā ar šīm zālēm tiek panākts vēlamais ārstnieciskais efekts, arī turpmāk ārsts izraksta lētākās. Savukārt, ja ārsts pamatoti uzskata, ka nepieciešams zāles nomainīt, lai uzlabotu ārstēšanas rezultātus, pacienta medicīniskajā kartē viņam būs jānorāda atbilstošs pamatojums, par to ziņojot Zāļu valsts aģentūrai saskaņā ar noteikto kārtību. Vienlaikus pacientam tiktu saglabāta izvēles brīvība, vienojoties ar ārstu, saņemt dārgākus medikamentus, atsakoties no valsts kompensācijas. Tas savukārt ļaus citiem pacientiem, kuriem valsts kompensācija ir ļoti būtiska, nodrošināt zāles lielākā apmērā.

Pie šādas idejas VM nonākusi, jo pacienti ik gadu par zālēm pārmaksā sešus līdz deviņus miljonus latu, iegādājoties nereferences zāles un maksājot šo cenu starpību, jo kompensē tikai references medikamenta cenu. Tikai aptuveni ceturtā daļa ģimenes ārstu pirmreizēji pacientiem izraksta references medikamentus. Veselības ministrs Juris Bārzdiņš skaidro: pienākums pirmreizēji pacientam izrakstīt zemākās cenas medikamentus uzlabos pacientu tiesības, neierobežojot ārstu profesionālo brīvību. Ārstu biedrība jau pie dokumenta saskaņošanas norādīja, ka to neatbalsta, VM tomēr to virzīja saskaņošanai.