Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Gandrīz perfektas vakariņas ar Valdi Zatleru

© asd

Eksprezidents Valdis Zatlers, kas, par spīti saviem caurspīdīgajiem morāles uzstādījumiem, no sabiedrības pamanījās noslepenot dārgu dīvānu iegādi Jūrmalas rezidencei, ar naudu nav skopojies, arī iekārtojot savu virtuvi.

Proti, lai pabarotu savu ģimeni, viņš iegādājies virtuves arsenālu, kas piemērots lielu pasākumu rīkošanai.

Eksprezidentu var arī saprast, jo māja Jūrmalā nav tikai vieta, kur pārlaist nakti – tur ciemojas arī oficiālie viesi. Fakti gan liecina, ka V. Zatlers savas prezidentūras laikā viesus uzņēmis retāk nekā reizi mēnesī. Būtībā par valsts naudu viņš uzsaucis savai ģimenei lepnas vakariņas divu gadu garumā.

Turpinot pētīt eksprezidenta tēriņus, atbilstoši Informācijas atklātības likumam Mediju nams lūdza Valsts prezidenta kancelejai (VPK) atklāt V. Zatlera laikā veiktos iepirkumus, kas saistīti ar viņa ģimenes locekļu darbības nodrošināšanu, kā arī viņa un ģimenes mājdzīvnieku uzturēšanu.

VPK atbildēja ar laipnību, tiesa, atvainojās, ka visaptverošu informāciju par visiem V. Zatlera prezidentūras laikā veiktajiem tēriņiem objektīvi sniegt nav iespējams, jo tas prasītu būtisku resursu patēriņu. Valsts prezidenta Andra Bērziņa preses pārstāve Līga Krapāne norāda, ka tabula ir tikai ieskats par bijušā prezidenta tēriņiem Jūrmalas rezidences iekārtošanai, nomas maksām, ēdināšanas izdevumiem un pašreizējiem izdevumiem. Tomēr arī šī it kā niecīgā lappuse par V. Zatlera valdīšanas laiku, par viņu kā personību pasaka daudz.

Tā vietā, lai iegādātos kvalitatīvu ledusskapi par 1000 latiem, eksprezidents izvēlējies tērēt 3000 latu – šāda summa tērēta par firmas Porkka divdurvju ledusskapi. Jāpiebilst, ka šīs firmas izstrādājumus parastā veikalā, visticamāk, neieraudzīsiet, jo kompānija pārsvarā ražo iekārtas tirdzniecībai – tātad profesionālo tehniku, kas ir vismaz klasi augstāka par parastajiem ledusskapjiem. Līdzīgs stāsts ir par Stoller sulas spiedēm, Salamandrs griliem un Dieta virtuves ierīcēm. «SIA Dieta ražo un izplata aprīkojumu profesionālajām virtuvēm restorāniem, bāriem un kafejnīcām. Dieta jūs varat atrast visu nepieciešamo, sākot no produktu pirmapstrādes līdz trauku mazgāšanas iekārtām gan nelielas kafejnīcas izveidei, gan lielas slimnīcas virtuves pilnīgai aprīkošanai,» par sevi mājaslapā vēsta firma Dieta.

Etiķetes speciāliste Aija Strautmane norāda, ka valsts prezidentam nedz protokolā, nedz etiķetē nav noteikts, ar kādas klases iekārtām būtu jāiekārto savas rezidences virtuve. «Viņš jau nav pavārs! Parasti rezidences virtuve ir ģimenes lietošanai, nevis viesu uzņemšanai. Tā ir intīma vieta, kur citus nelaiž,» saka speciāliste. Viņa norāda, ka gadījumā, ja rezidencē notiek pasākumi, tad ēdieni tiek pasūtīti, nevis gatavoti uz vietas. «Ja prezidents vēlas, privātā atmosfērā viņš var kaut grilēt vai mizot kartupeļus. Savukārt pasākumos prezidents var apkalpot tikai savu sievu vai dēlu, bet viesus apkalpo speciāls personāls,» stāsta

A. Strautmane. Eksprezidenta gadījumā šāda profesionāļu apkalpošana gadā izmaksājusi gandrīz 110 000 latu. Protams, neskaitot pašas pārtikas iegādi.

Neatkarīgā lūdza ēdināšanas speciālistu, Cubacafe vadītāju Arvi Zēmani novērtēt, kāds cilvēks savās mājās iegādātos, piemēram, mikseri par 500 latiem, gastronomisko griezēju par 370 latiem, fritēšanas iekārtu par

370 latiem, ledusskapi vīnam par 2500 latiem, kombinēto krāsni par 5500 latiem un citas ierīces, neminot, kas tās ir prezidenta rezidencē.

«Man tas izklausās pēc cilvēka, kurš nolēmis izurbties cauri kulinārijai un saprast, kā pagatavot majonēzes, dārzeņus. Iespējams, viņš pats plāno vadīt kulinārijas kursus, un šim cilvēkam nav naudas resursu trūkums. Otrs variants – viņam ir gigantiska māja, piemēram, kā Pētera Šmidres Jūrmalas apartamenti. Viņam bieži svarīgās vizītēs ir izbraukuma restorāns, kurš daļēji vai pilnīgi uz vietas sagatavo ēdienus. Tas ir normāli, ka šādā mājā ir tādas iekārtas, jo tādos apstākļos profesionāļu komanda var izpildīt visas saimnieka vajadzības,» saka A. Zēmanis.

Prezidentūras laikā V. Zatlers viesus uzņēmis retāk nekā reizi mēnesī – divu gadu laikā 17 reizes, apliecina VPK. V. Zatlers, piemēram, ticies ar Itālijas ārlietu ministru Franko Fratīni, Krievijas Federācijas transporta ministru Igoru Ļevitinu, bet tikai trīs pasākumi bijuši ar ēdināšanu. Lilitas Zatleres rīkotās vakariņas par godu Lietuvas prezidentei. Var noprast, ka V. Zatlers ir gādīgs tēvs, ja savas ģimenes pabarošanai atļāvies tērēt tik lielus līdzekļus. Diemžēl viņš to nekaunējies darīt uz sabiedrības rēķina.

***

Nosaukums. Iegādes vērtība (LS)

Sienas strūklaka ar stikla virsmu 8679,37

Pārrunu telpas mēbeļu komplekts 21500

Apspriežu mēbeļu komplekts 7950,9

Klubkrēsli (4) 9176,6

Stikla apspriežu galds 2262,7

Galds 5754

Citi izdevumi

Nomas maksa par Jūrmalas rezidenci mēnesī 18269,74

Jūrmalas rezidencē strādājošo darbinieku izmaksas mēnesī 3383,25

Pavāru un viesmīļu pakalpojumi, ēdienu izdevumi, valsts vizīšu, pieņemšanu un citu dienaskārtības pasākumu nodrošināšana 2010. gadā. 109137,3

Eksprezidenta pensija mēnesī 1500

Pagaidu dzīvesvietas nomas izdevumu maksimālais apmērs mēnesī 1200