Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Advokāti: tiesībsargiem jāizvērtē izdevīgās aviobiļetes Zatleram

Lai pārliecinātos, vai airBaltic aviobiļetes par «ļoti īpašām cenām» Valdim Zatleram un viņa ģimenei nav ārsta pateicību stāsta turpinājums vai pat jauns pateicību stāsts, Neatkarīgās aptaujātie advokāti ir vienādās domās, ka tiesībsargiem izdevīgo biļešu pieņemšanas gadījums rūpīgi jāizvērtē.

Diskusija par iespējamo jauno V. Zatlera pateicību stāstu aizsākās pirms apmēram divām nedēļām, kad, atbildot uz laikraksta Diena žurnālistu jautājumu par V. Zatlera izteikumiem, airBaltic prezidents Bertolts Fliks teica: «Politiķis Valdis Zatlers gan šoreiz varēja paklusēt, tāpat kā klusēja airBaltic vadība – katru reizi, kad Valsts prezidents Valdis Zatlers izprasīja biļetes biznesa klasē sev un savas ģimenes locekļiem atvaļinājuma ceļojumiem. airBaltic nevērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, jo turēja valsts reputāciju par augstāku.» Tāpat B. Fliks piebilda, ka V. Zatlers «lidoja par ļoti īpašām cenām».

Pats B. Fliks, ņemot vērā ierasto praksi neizpaust informāciju par aviokompānijas klientiem, Neatkarīgajai atturējās atbildēt, cik reižu, uz kurieni, par kādām cenām un kopā ar kādām personām V. Zatlers ceļojis «par ļoti īpašām cenām». Savukārt KNAB Neatkarīgajai solīja izvērtēt šo aviobiļešu gadījumu.

Masu medijos ir izskanējis, ka noticis šādi: V. Zatlers un viņa ģimenes pārstāvji pirkuši biļetes ekonomiskajā klasē, bet tad Valsts prezidenta kancelejas pārstāvji lūguši aviokompāniju, lai atvaļinājumu baudošais V. Zatlers tiktu pārsēdināts biznesa klasē. Katrā ziņā, biznesa klases pasažieris prasa no aviokompānijas papildu rūpes un izdevumus, piemēram, viņam jāgādā ēdieni un dzērieni.

Zvērināts advokāts Māris Grudulis uzskata, ka tiesībsargiem būtu jāizvērtē, vai šajā gadījumā nevajadzētu uzsākt kriminālprocesu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu: «Jāveic pārbaude, lai noskaidrotu, vai šajās darbībās nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes. Pēc savas ekonomiskās būtības tas varētu būt tas pats pateicību stāsta turpinājums vai arī jauns pateicību stāsts. No tā, kas rakstīts plašsaziņas līdzekļos, manuprāt, ir pamats uzsākt pārbaudi pēc 318. panta 2. daļas, lai noskaidrotu, vai nav notikusi dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana.»

Zvērināts advokāts Dmitrijs Skačkovs uzskata, ka tiesībsargu pienākums būtu izvērtēt, vai toreizējais Valsts prezidents nav pieņēmis lēmumus attiecībā uz airBaltic: «Saskaņā ar likuma Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā 12. panta 2. punktu valsts amatpersonai ir aizliegts, izmantojot savu amata stāvokli, jebkādā veidā ietekmēt citas valsts amatpersonas, kad tās sagatavo vai izdod administratīvos aktus vai veic uzraudzības, kontroles, izziņas un sodīšanas funkcijas attiecībā uz jautājumiem, kuru izlemšana ietekmē vai var ietekmēt šīs amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses. Manuprāt, apstākļus nepieciešams pārbaudīt tieši šādā griezumā. Turklāt saskaņā ar likuma Par interešu konflikta novēršanu valsta amatpersonu darbībā 13. panta 5. punktu un citām šā likuma normām atlaides piešķiršana par aviobiļeti tieši Valdim Zatleram un viņa ģimenes locekļiem ir dāvana. Tātad savu Valsts prezidenta pilnvaru laikā Valdis Zatlers ir pieņēmis dāvanu no airBaltic. Valsts prezidentu, protams, arī kontrolē KNAB, bet viņa statuss ir īpašs. Viņam pašam arī ir pienākums kontrolēt savu rīcību, jo viņš ir devis zvērestu Latvijas tautai. Galu galā, ja Valdim Zatleram bija šaubas par Flika kunga godīgumu, nevajadzēja pieņemt dāvanas no viņa rokām. Iespējams, bija grūti atturēties, bet tas lietas būtību nemaina.»

Zvērināts advokāts Armands Šūmanis norādīja, ka «vispirms jānoskaidro, vai sniegtā informācija atbilst patiesībai. Ja tā, tad, es domāju, te kā minimums saskatāma neētiska rīcība, bet varētu būt arī dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana. Šajā situācijā par noziedzīga nodarījuma sastāva esamību būtu jālemj tiesībaizsardzības iestādēm».

Jāatgādina, ka kopš 2007. gada vasaras gan sabiedrībā, gan tiesībsargu aprindās tika plaši diskutēts, kā vērtēt V. Zatlera saņemtās pateicības no pacientiem. Toreiz pie slēdziena neviens tā arī nenonāca. Pats V. Zatlers apņēmās panākt pateicību jautājuma noregulējumu likumdošanā un samaksāja 250 latu sodu par kļūdainu ieņēmumu deklarēšanu.