Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Izdota rakstnieces Annas Brigaderes 150. jubilejas aploksne

© publicitātes foto

Par godu populārās latviešu literatūras klasiķes Annas Brigaderes 150.gadadienai "Latvijas Pasts" (LP) laidis klajā speciālu aploksni, kur attēlota rakstniece.

Aploksnes pirmās dienas zīmogošana norisināsies rakstnieces dzimšanas dienā 1.oktobrī pasta centrā "Sakta" no plkst. 8 līdz 18.

Uz mākslinieka Ģirta Grīvas veidotās piemiņas aploksnes ir rakstnieces Annas Brigaderes fotogrāfija, kur viņa redzama, sēžot pie grāmatu krāvuma un skaistu margrietiņu vāzes. Fonā ir teksts "Sprīdītim" – vienai no pazīstamākajām Brigaderes lugām. Aploksnes ar pirmās dienas zīmogu varēs iegādāties par 0,35 latiem, un to kopējā tirāža ir 1000 eksemplāru.

Anna Brigadere (1861–1933) ir latviešu iemīļota rakstniece, dramaturģe un dzejniece. Pirmo stāstu "Slimnīca" Brigadiere sacerēja ap 1893.gadu, bet 1897.gadā publicēta Brigaderes pirmā grāmata – stāsts "Vecā Karlīne".

1903.gada oktobrī Rīgas Latviešu teātra direktors Jēkabs Āriņš-Duburs lūdza rakstnieci pārtulkot kādu bērnu lugu. Brigadere, neatrodot neko piemērotu, triju diennakšu laikā sacerēja pasaku lugu "Sprīdītis", ar kuru arī īsti iesākās pasaku lugas žanrs latviešu literatūrā. Rakstniece sarakstījusi arī pasaku lugas "Princese Gundega un karalis Brusubārda", "Maija un Paija" un "Lolitas brīnumputns".

Mūža nogalē nāca klajā Brigaderes lielākais darbs – jaunības triloģija "Dievs, daba, darbs" (1926), "Skarbos vējos" (1930) un "Akmens sprostā" (1933). Triloģijas sižeta pamatā ir Brigaderes bērnības un agrās jaunības pārdzīvojumi.