Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Neprognozē, ka Jakāna dēļ var krist valdība [papildināts]

© f64

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) ir izvēlējies politiski visizdevīgāko brīdi, kad atbrīvoties no VID ģenerāldirektora Dzintara Jakāna, jo Tautas partija, kas ir lielākā šīs amatpersonas aizstāve, ir ieinteresēta, lai Valda Dombrovska (JL) valdība nostrādā vismaz, kamēr tiek pieņemts 2010. gada budžets, bet to prognozē tikai decembra sākumā. Neatkarīgās uzrunātie politiķi no JL un TP neoficiāli atzīst, ka situācija ir nervoza, tomēr uzskata, ka šobrīd valdības krišana ir maz iespējama, kamēr netiek pieņemts budžets. Citos apstākļos Jakāna atcelšana to varētu izraisīt nekavējoties.

Tautas partijas priekšsēdētājs Mareks Segliņš cer, ka finanšu ministra Einara Repšes (JL) lēmums atstādināt no amata VID ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu, nav balstījies ambīcijās vai iegribu apmierināšanā, bet likumos. Šobrīd TP neredzot argumentus, kādēļ Ministru Kabinetā varētu balsot par Jakāna atcelšanu no amata.

Savukārt Jaunā laika Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis uzskata, ka Jakāns pats ir eskalējis situāciju un izrādījis klaju nevēlēšanos sastrādāties ar Repši. "Ja iestādes vadītājs cīnās ar ministru, kura pakļautībā ir VID, nevis cīnās ar nodokļu nemaksātājiem, tad agri vai vēlu tam bija jānotiek," secina politiķis. Zaķis apgalvo, ka pēdējā laikā VID priekšnieks uz finanšu ministra izdotiem rīkojumiem reaģējis nevis tos pildot, bet "prasīja Repšem paskaidrot, kādēļ trešā teikuma vidū ielikta domuzīme, nevis komats, - vienkārši nodarbojās ar destrukciju".

JL politiķim subjektīvi radies iespaids, ka Repše tieši ceturtdien lēmumu par Jakāna atstādināšanu pieņēmis, jo iepriekšējā vakarā trešdien LTV diskusiju raidījumā Kas notiek Latvijā? par nodokļu tēmu, kur abi piedalījušies, bijuši vērojami "neglaimojoši komentāri" starp ministru un VID vadītāju. "Tas, manuprāt, varēja eskalēt situāciju," spriež Zaķis.

Finanšu ministrs Einars Repše šodien atstādinājis Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu no pienākumu pildīšanas. Pret Jakānu arī ierosināta disciplinārlietu par pienākumu nepildīšanu.

Lēmums atstādināt Jakānu pieņemts, pamatojoties uz to, ka Jakāns uzdotajā laikā "apzināti nav izpildījis Repšes rīkojumus", nra.lv informēja Finanšu ministrijā.

"Finanšu ministra negatīvā attieksme pret VID vadību, kas jau robežojās ar tendenciozitāti, bija pamanāma. Tomēr, ja lieta nonāk līdz atstādināšanai, tad ar patīk/nepatīk argumentāciju vai to, ka Repšem ar Jakānu ir raksturu nesakritība, vien būs par maz. Lai atceltu VID ģenerāldirektoru un vietā ieceltu jaunu, ir vajadzīgs Ministru Kabinta balsojums. Pagaidām neesmu dzirdējis finanšu ministra argumentāciju, lai šobrīd prognozētu, ka TP ministri varētu balsot par Jakāna atcelšanu no amata," teica Mareks Segliņš.

TP priekšsēdētājs cerot, ka Repše savu lēmumu par Jakāna atstādināšanu būs balstījis Latvijas Republikas normatīvajos aktos. "Taisnība būs tam, kura pusē būs likums. Ministrs nedrīkst rīkoties savu iegribu vai ambīciju vadīts un ceru, ka Repše pamatos savu lēmumu tā, ka par to neradīsies šaubas," teica tieslietu ministrs.

Pamatojoties uz to, ka VID ģenerāldirektors Jakāns uzdotajā laikā apzināti nav izpildījis finanšu ministra Einara Repšes rīkojumus, šodien ministrs pret viņu ir ierosinājis disciplinārlietu par pienākumu nepildīšanu, kā arī uz tās izmeklēšanas laiku amatpersonu ir atstādinājis no pienākumu pildīšanas, saglabājot amata mēnešalgu un sociālās garantijas, teikts Finanšu ministrijas paziņojumā.

"Nav pieņemams, ka VID ģenerāldirektors sistemātiski un apzināti ignorē ministra uzdotos rīkojumus, tādējādi kavējot visa dienesta reorganizācijas procesu. Jakāna kunga rīcība kaitē VID tiešajam darbam kā rezultātā cieš VID klienti - visi nodokļu maksātāji," norāda E. Repše.

Ministra lēmums ir pamatots ar Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumu par amatpersonas apzinātu rīkojumu nepildīšanu, tādējādi kaitējot valsts pārvaldei.

Tā kā Jakāns nav izpildījis ministra 14.oktobrī un atkārtoti 19.oktobrī izdotos rīkojumus nekavējoties veikt visas darbības, lai izsludinātu konkursus uz VID ģenerāldirektora vietnieku amatiem līdz 21.oktobrim, kā arī rīkojumu atcelt no amatiem tos VID pārvalžu direktorus un viņu vietniekus, kuru iecelšana amatā netika saskaņota ar finanšu ministru, E. Repše nolēmis ierosināt disciplinārlietu.

Ar ministra rīkojumu VID ģenerāldirektoram ir uzdots līdz 29.oktobrim sniegt paskaidrojumus par norādītajiem tiesību normu pārkāpumiem disciplinārlietas izmeklēšanas komisijai.

Par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju ir iecelta VID ģenerāldirektora pirmā vietniece Galvenās nodokļu pārvaldes direktore Nelija Jezdakova.