Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

No Kandavas kartinga trases īpašniekiem grib izspiest naudu

Kandavas kartinga trases īpašnieki vērsušies policijā ar sūdzību pret advokāti Elzu Freibergu, kuru apsūdz 100 000 latu izspiešanā.

Kopš 2008. gada E. Freiberga tiesājas ar SIA Braukšanas mācību centrs (BMC), kas, pēc advokātes domām, nelikumīgi uzcēlis Kandavā kartinga trasi, kā arī traucē apkārtējiem iedzīvotājiem mierīgi dzīvot. Trases īpašnieki ir arī Aigars Štokenbergs, Kārlis Miķelsons un vēl vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki, kuri uzskata, ka advokāte nevis cīnās par taisnību, bet vēlas uz viņu rēķina iedzīvoties.

Tukuma rajona policijā BMC pārstāvis Edgars Džeriņš vērsās šīs nedēļas sākumā, atklājot kartinga trases īpašnieku versiju par E. Freibergas nemitīgajām sūdzībām. Iesniegumā minēts, ka 2008. gadā E. Freiberga vērsās pie trasē sastaptajiem līdzīpašniekiem ar prasību samaksāt viņai 100 000 latu. «E. Freiberga paskaidroja, ka viņai pie trases dzīvojot radinieks, ar kuru viņa noslēgšot īres līgumu par māju Kandavā, Priežu ielā 10. Patiesībā E. Freiberga dzīvo Rīgā, Bruņinieku ielā 51/7, kur ir arī viņas deklarētā dzīvesvieta. Viņa draudēja rakstīt sūdzības uz visām iespējamām valsts un pašvaldības iestādēm, kā arī iesniegt pieteikumus tiesā,» raksta E. Džeriņš. BMC īpašnieki advokātes prasību noraidījuši.

Draudus E. Freiberga realizējusi dažas dienas pirms trases nodošanas ekspluatācijā – 2008. gada 4. augustā zemesgrāmatā viņa iesniegusi nostiprinājuma lūgumu reģistrēt 2008. gada 31. jūlija dzīvojamo telpu īres līgumu Priežu ielā 10, kas atrodas blakus kartinga tasei. «Zemesgrāmatā ieraksts ir šāds: nostiprināta īres tiesība uz nenoteiktu laiku uz palīgceltnēm. Tātad Elza Freiberga ir noslēgusi īres līgumu nevis par dzīvojamo māju, bet gan par palīgceltnēm,» uzsver E. Džeriņš.

No vietējiem iedzīvotājiem BMC īpašnieki uzzinājuši, ka māja Priežu ielā 10 pieder Raimondam Vorkalim, kurš esot E. Freibergas brāļadēls. «Saskaņā ar Kandavas vietējo iedzīvotāju teikto R. Vorkalis par pārmērīgu alkohola lietošanu atbrīvots no darba Pūres policijā. Viņš ar E. Freibergu regulāri lietojot alkoholu Priežu ielā 10, jo Rīgā E. Freibergai, kura iepriekš esot ārstējusies no alkoholisma, to neļaujot vīrs. Iedzīvotāji arī varēja pastāstīt, ka E. Freiberga, būdama alkohola reibumā, vismaz divas reizes ir nokritusi pa palīgceltnes kāpnēm un vesta uz Tukuma slimnīcu,» iesniegumā policijai raksta E. Džeriņš. Viņš norāda, ka E. Freiberga ir maznodrošinātā, tādējādi saistot to ar nozieguma motīvu – uzlabot savu finansiālo stāvokli. BMC pārstāvis uzsver, ka E. Freibergas dēļ trases īpašniekiem tiek nodarīts būtisks kaitējums, jo visi darbinieki ir spiesti darba laikā ierasties valsts iestādēs un atbildēt uz advokātes neskaitāmajām sūdzībām un attiecīgiem pieprasījumiem no valsts un pašvaldību iestādēm, un tiesām.

Pieteikumā policijai E. Džeriņš arī atsaucas uz trīs tiesu lēmumiem, kuros E. Freibergas sūdzības līdz šim noraidītas. «2010. gada pavasarī, jau nojauzdama, ka viņas blakus sūdzību par 100 000 latu piedziņu Administratīvā apgabaltiesa noraidīs, Freiberga trases pārstāvim atnesa «Piedāvājumu izlīgumam administratīvai tiesai». Šajā piedāvājumā viņa prasa SIA Braukšanas mācību centrs samaksāt viņai 100 000 latu «par to, ka man jāmeklē cita dzīvesvieta.». Interesanti, ka sev viņa prasa 100 000 latu par citas dzīvesvietas meklēšanu, Vorkaļu ģimenei 20 000 latu, bet pārējām Priežu ielas ģimenēm tikai 3000 vai 5000 latu. Šā dokumenta beigās E. Freiberga norāda, ka, saņemot šo naudas summu, viņa atsaukšot visas savas sūdzības KNAB un Ģenerālprokuratūrā. Vēlos piebilst, ka dzīvesvietas atrašana citās palīgceltnēs nemaksā 100 000 latu,» uzsver E. Džeriņš.