Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Krievijas bumbvedēji biedē, NATO atbild

Virs Baltijas jūras vakar lidojuši Krievijas stratēģiskie bumbvedēji, kurus novērot pēc brīža izlidojušas NATO lidmašīnas. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks šo situāciju raksturojis kā Krievijas spēka demonstrāciju, bet Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) skaidro, ka lidojums bijis saskaņots un nav informācijas, ka kaut kas būtu pārkāpts.

Jebkurā gadījumā Krievijas lidmašīnu parādīšanās Latvijas robežu tuvumaā nav bijusi bīstama un apdraudoša, bet arī par sagadīšanos uzskatīt to diez vai varētu. Virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem vakar notika Krievijas Bruņoto spēku militāro lidmašīnu lidojums un tajā pašā laikā arī Lietuvā, virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem, norisinājās tur izvietoto NATO patruļlidmašīnu treniņlidojumi.

NBS preses virsnieks Normunds Stafeckis Neatkarīgajai sacīja, ka Krievijas bumbvedēji lidojuši atbilstoši lidojuma plānam un mūsu bruņoto spēku rīcībā nav ziņu, ka šis plāns nebūtu ievērots. Viņš norādīja – lēmumu par NATO lidmašīnu pacelšanu pieņēma nevis mūsu bruņotajos spēkos, bet gan NATO Gaisa spēku komandpunktā Vācijā un «tas nebija kaujas uzdevums». NATO savas lidmašīnas sūtīja novērot, identificēt un pavadīt Krievijas lidaparātus.

Savukārt A. Pabriks izteicies, ka kopš aukstā kara beigām pirmo reizi otrdien virs Baltijas jūras lidojuši Krievijas stratēģiskie bumbvedēji. Viņš notikušo vērtējis kā nepārprotamu politisko signālu un spēka demonstrāciju NATO dalībvalstīm. Zinot, ka stratēģiskais bumbvedējs ir lidmašīna, kas aprīkota ar kodolieročiem un domāta, lai izdarītu raķešu vai bumbu triecienus stratēģiski svarīgiem objektiem pretinieka aizmugurē ar nolūku graut tā militāros un rūpnieciskos objektus, aizsardzības ministra izteikumi ir pamatoti. Ir tikai loģiski, ka uz Krievijas jaudīgo militāro lidmašīnu ekskursiju NATO atbildēja ar tādu pašu reakciju – mēs esam šeit un vērojam. Aizsardzības ministrijas Militāri publicistisko attiecību departamenta direktors Airis Rikveilis uzsvēra, ka tāda tipa lidmašīnu pārlidojumi nekad netiek atstāti bez ievērības arī citās valstīs. Viņš sacīja, ka Latvija arī turpmāk informēs iedzīvotājus par jaudīgas militāras tehnikas manevriem, pat ja lidojums, kā šajā gadījumā, bijis saskaņots.

Iepriekšējie skandalozākie Krievijas militāristu nejaušie lidojumi Baltijas gaisa telpā notika 2004., 2005. un 2008. gadā. Krievijas iznīcinātājs Su-27, pārlidojot Lietuvu, pat avarēja. Krievijas bruņoto spēku lidmašīnas, tajā skaitā militārie kravas lidaparāti, vairākas reizes pārkāpušas Igaunijas gaisa robežu. 2009. gadā septembrī

NATO iznīcinātāji pie Latvijas gaisa telpas eskortēja Krievijas kara lidmašīnu, un tas bija pirmais gadījums, kad Baltijas valstu gaisa telpā patrulējošās NATO spēku lidmašīnas veikušas šādu uzdevumu. Savukārt precīzi pirms gada, 18. oktobrī, divas Krievijas armijas lidmašīnas novirzījās no kursa un neatsaucās Latvijas uzaicinājumiem sevi identificēt. Arī tad NATO lidmašīnas šos lidaparātus pavadīja līdz NATO gaisa telpas robežai, atgādināja A. Rikveilis.