Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Sociālo iemaksu likmes aug

Labklājības ministrija (LM) 2012. gadam aprēķinājusi valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi obligāti sociāli apdrošināmiem cilvēkiem un tiem, kuri valsts sociālajai apdrošināšanai pievienojušies brīvprātīgi.

Lai arī vispārējā sociālo iemaksu likme nākamgad nepalielināsies, citos gadījumos, piemēram, strādājošajiem tā būs augstāka.

Nākamgad, tāpat kā šogad, obligātās sociālās iemaksas strādājošajiem būs jāveic 35,09 procentu apmērā no darba ienākumiem, no kuriem 24,09 procentus veiks darba devējs un 11 procentus – darba ņēmējs. Savukārt darba ņēmējiem, kuri ir sasnieguši pensijas vecumu vai kuriem ir piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaikus), nākamajā gadā obligāto iemaksu likme būs lielāka nekā šogad, proti, 29,36 procentu vietā tā būs 30,3 procenti, kur darba devējs maksās 20,8 procentus, bet darba ņēmējs – 9,5 procentus. Arī tiem darba ņēmējiem, kuri saņem izdienas pensijas, vai invalīdiem, kas saņem valsts speciālo pensiju, nākamgad būs jāiemaksā vairāk – kopējā iemaksu likme būs 32,82 procenti, kur darba devējs maksās 22,53 procentus (šogad – 21,82 procentus), bet darba ņēmējs – 10,29 procentus (šogad 9,96 procentus).

Obligātā sociālo iemaksu likme pašnodarbinātajam 2012. gadā noteikta 32,46 procentu apmērā no darba ienākumiem. Savukārt cilvēkiem, kuri pensiju apdrošināšanai pievienojušies brīvprātīgi, iemaksu likme 2012. gadā būs 26,74 procenti (šogad 25,56 procenti). Pašnodarbināto laulātajiem, kuri nav sasnieguši pensijas vecumu, brīvprātīgo iemaksu likme pensiju, invaliditātes, maternitātes un slimības, kā arī vecāku apdrošināšanai 2012. gadā noteikta 33,18 procentu apmērā. Noteikumu projekts vēl jāapstiprina valdībā.

LM Sociālās apdrošināšanas departamenta Pensiju politikas nodaļas juriskonsulte Sandra Rucka Neatkarīgajai skaidro, ka obligāto sociālo iemaksu likmi apdrošināmajām personām un likmes sadalījumu pa sociālās apdrošināšanas veidiem katram gadam nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā budžetu izdevuma īpatsvaru 2011. gadā un apdrošināšanas veidus, kuriem sociāli apdrošināmās personas ir pakļautas. Uz Neatkarīgās jautājumu, kāpēc atsevišķām personām šī iemaksu likme nākamgad palielināsies, ja vispārējā gadījumā sociālo iemaksu likme saglabāsies tāda pati kā šogad, proti, 35,09 procenti, S. Rucka atbild: iemaksu likme atsevišķām personu grupām palielinās, jo šīs personas saskaņā ar sociālās apdrošināšanas likumu ir apdrošināmas noteiktiem veidiem, un tā palielinās izdevumi vecuma pensijām, darba negadījumu apdrošināšanas pakalpojumiem, kā arī maternitātes un slimības pabalstiem, tāpēc sociālās apdrošināšanas iemaksas ir jāmaksā vairāk. «Lai budžetam neveidotos deficīts, arī likumā noteiktajai likmei būtu jābūt lielākai,» saka juriskonsulte.