Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Valsts prezidents saņēmis dusmīgu vēstuli no Diršu ciema

Kāds Rēzeknes novada Ilzeskalna pagasta iedzīvotājs ir rakstījis vēstuli Valsts prezidentam par to, ka viņš nevēlas dzīvot Ilzeskalna pagasta Diršu ciemā. Šāds mītnesvietas nosaukums esot savas zemes apsaukāšana.

Vēstulē, kas publicēta izdevumā "Rēzeknes Vēstis", neapmierinātais Diršu ciema iedzīvotājs raksta: "Man ir pretenzijas pret mana ciema nosaukumu... man ir tiesības vērsties pašvaldībā, lai to pārdēvē, bet tam nepiekrīt visi ciema iedzīvotāji, iespējams finansiālu apsvērumu dēļ. Uzskatu, ka ar šādu savas zemes apsaukāšanu mēs graujam savu nacionālo lepnumu."

Valsts prezidenta kanceleja iedzīvotājam atbildējusi, ka šādu jautājumu risināšana neietilpst tās kompetencē, un tāpēc vēstuli pārsūtījusi Rēzeknes novada domei.

"Ažiotāžu par ciema nosaukumu ir sacēlis viens cilvēks, kas pat nedzīvo Diršu ciemā, bet kurš dzīvo Rēzeknē," stāsta Ilzeskalna pagasta pārvaldes vadītāja priekšsēdētāja Genovefa Gailuma. "Ja Diršu ciema iedzīvotāji būtu sūdzējušies par ciema nosaukumu, mēs jau sen šo problēmu būtu atrisinājuši." Vietējie iedzīvotāji ar nosaukumu esot saraduši un lielas problēmas tas viņiem neradot, informē G. Gailuma.

Tiesa, bažām par to, ka Dirši aizvaino dzimto zemi vai grauj nacionālo lepnumu, pamata nav, jo Valsts valodas centrs Rēzeknes novada domei sniedzis skaidrojumu, ka ciema nosaukuma pamatā ir lāčauzas nosaukums lietuviešu valodā, proti, dirse. Rēzeknes novada pašvaldības izpilddirektors Jānis Troška saka, ka ciema nosaukumam nav nekādas saiknes ar jebkāda veida vulgāru vārdu.

J. Troška norāda, ka Diršu ciemā dzīvo 14 cilvēki. "Ja iedzīvotāji vēlēsies, pašvaldība ciema nosaukumu mainīs, bet iepriekš sūdzības saistībā ar šo tēmu nav bijušas, un par to runā tikai viens cilvēks." Ja iedzīvotāji tomēr nolemtu ciema nosaukumu mainīt, finansiālas sekas tam nevajadzētu būt, jo, reģistrējot īpašuma apliecinošos dokumentus, tiek fiksēts kadastra numurs, un ciema nosaukums neesot tik ļoti būtisks, ziņo J. Troška.