Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Mainījušies iedzīvotāju paradumi privātmāju būvniecībā

Samazinoties celtniecības izmaksām, atšķirīgi kļūst iedzīvotāju paradumi, domājot par savu privātmāju būvniecību, secinājis projektēšanas uzņēmums SIA "Inženieru birojs".

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, domājot par privātmājas izbūvi vai esošās ēkas pārbūvi, iedzīvotāji daudz lielāku uzmanību pievērš tieši energoresursu ietaupīšanai ēkas ekspluatācijas laikā, projektēšanas un būvniecības izmaksu samazināšanai, nevis mājas dizainam, norāda uzņēmums.

"Pie mums arvien biežāk vēršas cilvēki, kas mājas plānošanu vēlas sākt ar ēkas konstrukciju siltumtehnisko parametru izvērtēšanu un inženierkomunikāciju plānošanu, jo tieši no tās ir atkarīgas iespējas veidot energoefektīvu un ekonomisku māju, kas šobrīd iedzīvotājiem šķiet nozīmīgākais. Ārējo un iekšējo veidolu pēc tam iespējams pieskaņot katra klienta vēlmēm," skaidro "Inženieru biroja" valdes priekšsēdētājs Uldis Milherts.

Pēc iepriekš piedzīvotā straujā būvniecības krituma cilvēku interese par māju celtniecību ir nedaudz aktivizējusies, taču nelabvēlīgā ekonomiskā situācija padarījusi cilvēkus daudz piesardzīgākus un analītiskākus.

"Galvenās kvalitātes, kas tiek izvērtētas šobrīd, ir ekonomiskums, dažādu apkures veidu izmantošanas iespējas, kā arī, protams, funkcionalitāte un draudzīgums attiecībā pret apkārtējo vidi. Vēl pērn daudzu māju celtniecība notika sasteigti, jo cilvēkiem nebija izpratnes par savām vēlmēm, taču tagad tas notiek pārdomāti," atzīst Milherts.