Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Ģenerāli Straumi nomaina Baltiņa

Kā jau Neatkarīgā prognozēja, līdzšinējais valsts akciju sabiedrības Latvijas dzelzceļš (LDz) meitasuzņēmuma SIA LDz apsardze valdes priekšsēdētājs, ģenerālis, bijušais Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Aivars Straume jau vakar atstāja amatu.

Par jauno LDz apsardze vadītāju iecelts līdzšinējais uzņēmuma valdes loceklis un rīkotājdirektors Arnis Maculēvičs. Par otru apsardzes uzņēmuma valdes locekli apstiprināta līdzšinējā uzņēmuma rīkotājdirektora vietniece Linda Baltiņa.

LDz apsardze valdes priekšsēdētāja nomaiņa ir izrādījusies ļoti strauja un negaidīta, jo ģenerālis pat bijis spiests atcelt vairākas iepriekš sarunātas darba tikšanās – zināja stāstīt viņa kolēģi.

Politikas kuluāros A. Straumes nomaiņa tiek saistīta ar satiksmes ministra jaunā politiskā uzrauga – Klāva Olšteina vadītās sešu Saeimas deputātu grupas – politiskajām ambīcijām un ekonomiskajām interesēm. Ģenerālis A. Straume ir Latvijas Zaļās partijas biedrs.

Atšķirībā no citām «reformu un tiesiskuma» koalīcijas veiktajām kadru tīrīšanām (piemēram, ostu valdēs, Latvijas pastā, valsts SIA Vides projekti u.c.) ģenerālis A. Straume nav vienkārši izmests no darba, bet gan tiks pārcelts darbā uz LDz centrālo aparātu – Civilās aizsardzības un ārkārtas situāciju nodaļu.

Pats A. Straume Neatkarīgajai atklāja, ka jauno amatu viņam piedāvājis ieņemt LDz prezidents Uģis Magone. Ģenerālis pieļāva, ka jaunais amats LDz centrālajā aparātā piedāvāts, pateicoties labajiem darba rezultātiem, kurus viņš sasniedzis, nostiprinot SIA LDz apsardze kolektīvu.

Neatkarīgā jau informēja, ka politikas kuluāros ģenerāļa nomaiņu saista ar apsardzes firmas TM Security plāniem apvienot un monopolizēt satiksmes nozares (LDz, Rīgas lidostas, citu lidostu, ostu utt.) drošības dienestus un sistēmas. A. Straumes nomaiņa faktiski iezīmējot pirmo uzvaru cīņā par šā plāna īstenošanu. T. s. Olšteina sešnieka deputāts, bijušais TM Security personāla daļas vadītājs Gunārs Rusiņš, sākotnēji uzsverot, ka tā ir kādu nezināmu spēku palaista pīle, Neatkarīgajai atzina, ka ir par šo ideju runājis ar satiksmes ministru Aivi Roni.

«Reformu un tiesiskuma» koalīcija veikusi izmaiņas jau vairāku uzņēmumu valdēs. Piemēram, valsts SIA Vides projekti valdē trīs vides speciālisti tika nomainīti ar diviem Zatlera Reformu partijas biedriem, kuri neguva vēlētāju atbalstu Saeimas vēlēša

nās – Guntaru Viziņu un Aigaru Lisovski. Cita starpā, G. Viziņš savulaik bija ietekmīgs Latvijas Pirmās partijas biedrs, kas sākotnēji tika atalgots ar Saeimas sekretāra palīga amatu, bet pēc tam – ar izcili apmaksātu amatu tiešās pārvaldes iestādē Autotransporta inspekcija (iepriekš Neatkarīgā kļūdaini rakstīja, ka Autotransporta direkcijā). Piemēram, 2007. gadā viņš šajā amatā algā saņēma 30 537 latus, 2008. gadā – 23 781 latu, 2009. gadā – 17 391 latu.

Tāpat no amata Rīgas Brīvostas valdē tika atbrīvots vides aktīvists Viesturs Silenieks un viņa vietā tika iecelta Inga Antāne – juriste un ZRP biedre, kura arī neguva vēlētāju uzticību Saeimas vēlēšanās.